Godišnjica apsolutnog svjetskog maksimuma

650x366_07101307_hd100

10. srpnja 1913. godine u Dolini smrti (SAD), na lokaciji Furnace Creek, izmjeren je apsolutni svjetski rekod, temperatura od vrelih 57°C.

Taj dan bio je jedan od pet dana u nizu kada je spomenuta lokacija imala najvišu dnevnu temperaturu preko 54°C.

Nakratko je Dolina smrti izgubila titulu rekordera, jer je u mjestu El Azizia u Libiji 13. rujna 1922. godine izmjerena temperatura od 58°C.
2012. godine taj je rekord osporen, jer je nakon dulje analize utvrđeno da se radilo o nepravilnom mjerenju te je rekord ponovno vraćen Dolini smrti.

Za takvo ekstremno mjerenje zaslužan je položaj izmjerene lokacije. Cijela Dolina smrti smještena je 91 metar ispod razine mora, a osim ekstremne “visine” tome doprinosi i suha klima, jer godišnje u prosjeku padne tek oko 60 mm kiše. Dogodi se da nekih godina ne padne čak niti kapi.

Kod oborinski normalnih predjela, postoji vlaga u zemlji koju sunce isušuje, a ona spriječava ekstremno zagrijavanje.
Kod Doline smrti nema se što isušiti, stoga se i mjere najviše temperature na Zemlji, jer sunce svu svoju energiju usmjerava direktno na zagrijavanje tla i zraka.

Kao zanimljivost ćemo istaknuti i činjenicu da je najniža temperatura zraka ikada u Dolini smrti izmjerena također 1913. godine, 8. siječnja, kada je izmjereno -9°C.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj