Gonzalo nosi kišu, vjetar i snijeg Europi u novom tjednu

ecmwfued-null-europe-168-C-frozentot10-648x486

Nakon što uragan Gonzalo pogodi atlantski dio Kanade, s obilnom kišom koja može prouzročiti poplave i razornim vjetrom, nastavit će preko Atlantika u smjeru Europe. Prvo na njegovom putu naći će se Ujedinjeno Kraljevstvo, a zatim i srednja Europa, u prvom dijelu nadolazećeg tjedna.

Tijekom petka Gonzalo je prešao preko Bermude snagom uragana 2. kategorije, donoseći udare vjetra od preko 160 km/h.

Dok bude tijekom nedjelje i pondjeljka prelazio Atlantik, proći će tranziciju iz uragana u vantropsku ciklonu. Unatoč toj tranziciji, njegov učinak bit će sličan kao da se radi o tropskom sustavu.

Tijekom ponedjeljka vremenski uvjeti u Irskoj dramatično će se pogoršati uz jačanje vjetra koji će imati orkanske udare diljem zemlje (i preko 100 km/h). Na sjeveru Irske mogu se ča bilježiti udari vjetra ekvivalentni uraganu 1. kategorije od preko 120 km/h. Vjetar ove snage bit će dovoljno jak da prouzroči povremene nestašice struje, sruši brojna stabla, a možda dovede i do materijalne štete na stambenim objektima.

Slični uvjeti nastavit će se u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom utorka kad se sustav bude premještao u Sjeverno more. Najopasniji vremenski uvjeti postojat će u Irskom moru uključujući Isle of man i sjeverozapadnu Englesku. Diljem Walesa i Engleske, uključujući Liverpool i London, udari vjetra mogu doseći 100 km/h, čime postoji mogućnost za nestašice struje i materijalnu štetu.

Osim vjetra, problem bi mogla predstavljati i kiša koje može pasti i do 50 mm u kratkom vremenu. Kiša može dovestido poplava u nižim područjima, ali se veći problemi s viškom vode ne očekuju.

U utorak poslijepodne udarima vjetra bit će zahvaćena Francuska, Nizozemska, Belgija i zapad Njemačke. Udari vjetra od preko 80 km/h mogu se bilježiti u Parizu i Bruxelessu, što opet otvara mogućnost nastanka materijalne štete.

Vlaga od Gonzala doći će i do Alpa, gdje se na predjelima iznad 1500 metara očekuje i prvi ozbiljniji snijeg. No, glavnina snijega neće pasti u Alpama, jer će ex Gonzalo preko Sjevernog mora doći na sjeveroistok Europe.

Kartu akumuliranog snijega do 26. listopada možete vidjeti na vrhu.

Sličan sadržaj