Stiže zahladnjenje, u gorju snijeg, na Kvarneru bura

Izvor naslovne ilustracije: Neverin
Prikaz odstupanja srednje dnevne temperature od prosjeka u Europi. Vidljivo je da će se Europa nalaziti pod negativnim temperaturnim odstupanjem.

Uvod

Prošla su tri mjeseca od kako je u Rijeci izmjerena prosječna dnevna temperatura! U tom smo periodu neprestano temperaturno bili iznad prosjeka, na par dana i blizu prosjeka, a posljednjih tjedan dana doživljavamo prave ljetne temperature što je daleko iznad prosjeka za ovaj mjesec. Takvom ekstremno dugom periodu iznadprosječne topline napokon dolazi kraj, a to ćemo itekako osjetiti na našoj koži narednih dana pa čak moguće i tjedana.

Prikaz odstupanja srednje dnevne temperature na Zavižanu. Vidljivo je da se nalazimo daleko iznad prosjeka za doba godine te da su ove vrijednosti prosječne za srce ljeta! Izvor : DHMZ, dorada: RiMeteo

Nažalost zbog tako visokih temperatura mnoga je vegetacija čak i u planinskim područjima krenula s buđenjem, a upravo će gorsko područje ovim zahladnjenjem imati najviše šteta po poljoprivredu.

Sinoptička situacija

Nad Atlantskim oceanom proteklih se dana smjestila i razvila jaka anticiklona koja se mostom visokog tlaka spojila s anticiklonom kod Grenlanda. Spajanjem dviju anticiklona otvorio se put hladnom zraku za spuštanje prema nižim geografskim širinama što je aktiviralo ciklonalne sustave na sjeveru Europe.

Prikaz trenutne sinoptičke situacije opisane u odlomku iznad i ispod. Izvor : Meteociel, dorada: RiMeteo

Ciklonalni sustavi održavaju se uz pomoć toplog i hladnog zraka pa se oni proteklih dana nalaze na sjeveru Europe (oko Skandinavije) gdje sa sjevera pristiže hladan zrak, a s juga topal. Uz takvu kombinaciju sinoptičkih sustava gdje imamo anticiklonalni blok na Atlantiku i ciklonu istočno od bloka neizbježno je spuštanje hladnog zraka do središnje Europe pa i niže.

Tako se trenutno hladna fronta približava obroncima Alpa, a spuštanjem fronte još niže potencirat će se sekundarna ciklona u Genovskom zaljevu. Ona će pojačati dotok vlažnog zraka s jugozapada, a kako hladan zrak bude „napredovao” dalje prema jugoistoku kontinenta tako će sekundarna ciklona povući hladan zrak i spustiti ga kroz „Bečka vrata” prema našem području.

Zbog položaja centra sekundarne ciklone u sjevernom Jadranu, spoj hladne fronte i toplog zraka s jugozapada će se dešavati baš nad našim područjem pri čemu će bura, odnosno hladniji zrak najprije probiti po površinskim slojevima atmosfere te zatim postepeno i po višim slojevima pa će se jugozapadno visinsko strujanje održati nešto kraće i uzrokovati nailazak oborina tek s hladnom frontom. Zbog toga promjena neće biti toliko izdašna oborinama.

Prikaz prodora hladne fronte na Kvarner u utorak oko 20h. Vidljivo je da će hladan zrak stići sa sjeveroistoka najprije do gorja, a zatim i na ostatak područja. Izvor: Windy

Time će u gorju kiša ubrzo prijeći u susnježicu i snijeg pa će veći dio oborina pasti u tom obliku, a kako ciklona bude nastavila put prema jugu Jadrana tako će oborine slabiti, a sjeveroistočno visinsko strujanje jačati što će održati dotok hladnog zraka prema našem području.

Anticiklona se nad Atlantskim oceanom neće puno kretat što će dodatno podržavati nastavak sjeveroistočnog i sjevernog visinskog strujanja prema našem području, a to znači i zadržavanje hladnog i relativno suhog zraka barem do kraja tjedna.

Detaljna prognoza za PGŽ

Utorak uz umjerenu naoblaku veći dio dana, a zatim popodne nailazak fronte uz oborine koje će na Kvarneru biti u obliku slabe do umjerene kiše, lokalno i pljuska dok će u gorju kišu brzo zamijeniti susnježica i snijeg prvo u područjima iznad 1000 m.n.v., a kasnije i niže do 500 m.n.v.. Ukupno bi na Kvarneru moglo pasti 1 – 10 mm, na krajnjem istoku lokalno do 40 mm, a u Gorskom kotaru 1 – 12 cm snijega, osobito po vrhovima planina na jugoistoku. Puhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, popodne i zapadnjak, a zatim okretanje na buru koja će na Kvarneru puhati umjereno i jako, na istoku i s olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C. Tijekom dana na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 13 – 18°C. Popodne uz nailazak fronte osjetan pad temperature za 10 – 14°C!

Prikaz ukupne količine oborina u utorak. Vidljivo je da će najviše lokalno pasti na istoku Kvarnera, a najmanje na zapadu. Izvor : Meteoadriatic
Prikaz ukupne visine novog snijega. Vidljivo je da bi i Učka mogla malo zabijeliti. Izvor : Windy

Srijeda pretežno vedra uz povremenu umjerenu naoblaku, a nije isključena ni kratkotrajna lokalna kiša, a u gorju pljusak snijega. Puhat će slaba i umjerena bura i sjeverac, ujutro i popodne lokalno i jaka s olujnim udarima dok u Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru od -3 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Četvrtak uz umjerenu naoblaku veći dio dana, a sredinom dana je moguća i kratkotrajna povremena kiša, u višem gorju i malo snijega, no bez značajnih količina oborina. Bura u prvom dijelu dana slaba do umjerena, zatim okretanje na umjeren sjeverac, a navečer ponovno umjerena, lokalno i jaka bura, a u Velebitskom kanalu i s olujnim udarima. U Gorskom kotaru slab, povremeno i umjeren sjeveroistočnjak i sjeverac. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno u zaleđu do 3°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Petak pretežno vedro. Na Kvarneru i dalje uz buru, a u gorju slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno do 2°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

Subota slična četvrtku, lokalno su moguće slabe oborine. I dalje će puhati bura i sjeveroistočnjak. A temperaturno slično kao i prethodnih dana.

Nedjelja uz više sunca te i dalje buru, a temperaturno slično kao i prethodnih dana.

Sličan sadržaj