Gorski kotar: EU pomaže s 10, a šteta iznosi oko 180 milijuna eura


Nadležna EU tijela Gorskom kotaru pomoći će s 10 milijuna eura namijenjenih nadoknadi šteta uzrokovanih elementarnom nepogodom koja je u veljači ove godine u obliku ledene kiše harala Gorskim kotarom. Iako službenih dokumenata o toj novčanoj pomoći još nema, iz izjave ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić jasno je da je takva odluka donesena, a daljnji je postupak takav da će o točnoj svoti kao i vremenu isplate najprije biti obaviješteno Ministarstvo gospodarstva koje će potom taj novac proslijediti onim državnim poduzećima koja su štetu prijavila. Drugim riječima, EU pomoć namijenjena je ne direktno Goranima ili njihovim lokalnim samoupravama, već državnim poduzećima koja su prijavila štetu na infrastrukturi ili prirodi, a to znači da će Gorani i Gorski kotar od ove pomoći imati ne direktnu, već indirektnu korist.

Čabarskim šumama najteže.
No, poklonjenom konju, kako se to kaže, »ne gleda se u zube« pa će i tih deset milijuna eura ili sedamdesetak milijuna kuna u konačnici ipak završiti na goranskom području i pripomoći obnovi ledenom kišom uništene elektro-infrastrukture i prirode. Jasno je i to da pomoć baš i nije izdašna što se vidi kad se usporedi tih desetak milijuna eura s ukupno procijenjenom štetom koja se kreće oko 180 milijuna eura.

Najveće su štete zabilježene na goranskim šumama koje su pretrpjele štetu od 241 milijun kuna, pri čemu je uništen 1,1 milijun kubika šume. Najveće štete pretrpjelo je područje Čabra gdje je uništeno 420.000 kubika i zabilježena šteta od 92 milijuna kuna. Dalje slijede Delnice s 82 milijuna kuna štete i 426.000 kubika oštećene šume, pa Fužine s 37 milijuna kuna štete i 178.000 kubika uništene šume, Lokve s 19 milijuna kuna štete i 86.000 kubika uništene šume.

Goleme štete zabilježio je i HEP. Ukupnih 97, 9 milijuna kuna štete najveća je šteta koju je HEP doživio u mirnodopskim uvjetima, a na udaru je bila i niskonaponska i visokonaponska mreža, pri čemu su najviše štete zabilježile Delnice (27,3 milijuna kuna), Fužine (21,1) i Čabar (20,9). Za sanaciju je ukupno izdvojeno 57,9 milijuna kuna, a radovi bi u potpunosti trebali biti gotovi tijekom ovog ljeta, kada će, budući da je odlučeno kako će kad god to bude moguće, nova mreža biti postavljana pod zemlju, u srednjenaponskoj mreži na području Gorskog kotara čak 49 posto vodova biti pod zemljom, a niskonaponska mreža na taj će način biti obuhvaćena s 30 posto. Time će Gorski kotar po količini elektroopskrbnog sustava smještenog pod zemlju ući u na taj način najkvalitetnije uređena područja Hrvatske.

Pruge, ceste, vodovod…
Hrvatske željeznice na dijelu pruge koji je bio zahvaćen posljedicama ledoloma zabilježile su štetu od oko 7 milijuna kuna, a na infrastrukturi Hrvatskih voda šteta je procijenjena na 3 milijuna kuna. Štete na cestama nisu bile tako dramatične, ali ih je ipak bilo pa su tako u Hrvatskim cestama procjene govorile o 5,3 milijuna kuna štete (klizišta, ograde, prometni znakovi, vozila…), a Županijska uprava za ceste zabilježila je štete od oko 3,2 milijuna kuna i vezane su uz poslove čišćenja prometnica i popravak signalizacije. Milijunske štete, naravno, prijavile su i lokalne samouprave na privatnim šumama, voćnjacima, nekretninama, automobilima…

Koliko i kako će ovih europskih sedamdesetak milijuna kuna pokriti ove spomenute troškove, bit će jasno nakon što se oglasi Ministarstvo gospodarstva, a već je sada sigurno da će tim novcem biti saniran samo dio načinjene štete.

Izvor: Novi list

Sličan sadržaj