Gorski kotar i riječko područje dobili obilniju kišu / S burom i stabilniji vikend

predložak za prognozu s reklamom za 060

Sredozemna ciklona u srijedu je navečer dijelu PGŽ donijela obilnije oborine. Prema službenim podacima, najviše kiše u četvrtak u 7h imala je Rijeka. Na Kozali je izmjereno 40 mm kiše, čime je prešla mjesečni prosjek za ožujak (110 mm). Obilna kiša pala je i u Delnicama, a tamošnji motritelj dojavio je 31 mm kiše. Još više kiše palo je u Pargu kod Čabra, 48 mm. Južni otoci dobili su najmanje kiše, u Malom Lošinju 17 mm, a u Rabu 10 mm oborine.

Osim na Kvarneru, obilnije kiše tijekom srijede bilo je lokalno i u Dalmaciji, a više od kiše treba istaknuti olujno jugo s orkanskim udarima. Upravo orkanski udar zabilježen je na splitskoj postaji na Marjanu, a radilo se o brzini od 130 km/h, što se u proteklih 10 godina nije dogodilo. Od podataka s kišom izdvajamo i do 30 mm kiše lokalno na srednjedalmatinkim otocima.

Svakako je i zanimljivost 23°C u Slavoniji tijekom četvrtka, što je znak da ulazimo u topliji dio godine kada će se povećavati i mogućnosti za lokalna grmljavinska nevremena. U Osijeku je u četvrtak izmjereno 23°C, a lokalne nestabilnosti uz pojavu tuče zabilježene su na sjeveru i u središnjim predjelima te na zapadu Slavonije.

Priča s kišom još nije gotova u PGŽ. Očekuje se produbljavanje ciklone u srednjem Sredozemlju, a premjestit će se u Jonsko more, uz pripadajući frontalni poremećaj koji će se premještati preko našeg područja tako da će i petak biti nestabilan s kišom, posebno u prvom dijelu dana. Najviše kiše očekuje se ponovno na riječkom području i u Gorskom kotaru, a ponovno mjestimice može pasti i novih 30 mm kiše. Najmanje oborine past će na otocima.
S prolaskom fronte temperature će pasti pa nije isključeno da u poslijepodnevnim satima u višim predjelima, iznad 1300 metara zaleprša i koja pahulja snijega, dok je susnježica moguća na sjeveru Gorskog kotara. Do večeri bi oborine trebale prestati uz djelomično kidanje naoblake.

U poslijepodnevnim satima petka zapuhat će bura koja i na riječkom području može imati olujne udare sve do subote ujutro, dok će se na istočnom priobalju vjetar zadržati i veći dio subote, s vrhuncem u poslijepodnevnim i večernjim satima petka, kada bura može imati olujni prosjek uz orkanske udare. Jake bure bit će i na kvarnerskim otocima.
U Gorskom kotaru također dosta vjetrovito, uz umjeren do jak sjeveroistočni vjetar, a na poznatim lokacijama može biti olujnih udara.

U subotu i nedjelju stabilnije i toplije uz više sunčana vremena. Bura će oslabjeti. Prognozu za idući tjedan čitajte u nedjelju, u kasnim večernjim satima.

Sličan sadržaj