SAD: Novi val vrućine u Kaliforniji, temperature i do 40°C! / Suši se ne nazire kraj

Drought Turns California Landscape Brown

Vrućina i suša ovoga ožujka nisu strani pojmovi stanovnicima Kalifornije. Borbu s natprosječnim temperaturama i nedostatkom vode zlatne savezne države već smo popratili u jednome od prijašnjih članaka.

Nakon žege kojom je područje bilo pogođeno sredinom ožujka, ovoga tjedna očekuje ih još jedan takav, lokalno i ekstremniji, toplinski val. Nedavne lokalne nestabilnosti naizgled su pripomogle suhome tlu, no nažalost, samo na sjeveru države.

Meteorolozi predviđaju temperature bliske 30°C na sjevernijim dijelovima (od Reddinga do Sacramenta) te paklenih 38-40°C na području napučenih gradova središnjeg i južnog dijela, poput San Francisca i Los Angelesa. Potencijalne rekorde u živinom termometru mogli bi izmjeriti lokaliteti koji su smješteni u pustinjskim predjelima. Najtopliji dani zasigurno će biti četvrtak i petak, uz ipak malo podnošljivije temperature u dane vikenda.

Nadležne službe upozoravaju stanovnike i turiste da što je više moguće izbjegavaju izravan boravak na suncu i otvorenome. Kako bi se zaštitili od toplinskog udara, sugerira se nošenje prozračne i svijetle odjeće, šešira te sunčanih naočala uz neizbježnu konzumaciju vode. Poseban naglasak stavlja se na iznimnu opasnost prilikom ostavljanja djece ili kućnih ljubimaca u parkiranim automobilima čak i na kratke periode.

Stručnjaci prema dugoročnim prognozama ne vide neke uvjerljivije padaline, što u javnosti, koja se već suočava s problemom nestašice vode, izaziva veliki strah. Brian Lada, meteorolog AccuWeathera, navodi kako atmosferskom stanju nad Kalifornijom treba veliki preokret da bi izašla iz ovakve situacije.

Foto: trbimg.com

Sličan sadržaj