Poplave poharale pustinjske predjele u Čileu

Razorne poplave na početku ovoga tjedna poharale su sjever Čilea. Materijalne štete su ogromne, poginulo je najmanje dvoje ljudi, a za nekoliko se još uvijek traga.

Ova južnoamerička, pretežito planinska i pustinjska zemlja, navikla je na minorne količine oborina. Njezin geografski položaj i reljefni postav uvjetovali su specifične klimatske karakteristike tog područja. Zbog hladne Humboldtove morske struje, isparavanje vode je minimalizirano što rezultira konstantim zadržavanjem polja visokog tlaka zraka. Vodena para koja se pretvori u oblake, nije u stanju priječi visoke Ande kako bi dospjela u planinske zaravni. Pojednini lokaliteti u hladnoj čileanskoj pustinji Atacami, stotinama, pa čak i tisućama godina nisu primili niti jednu jedinu kap kiše.

Antofagasta, grad na sjeveru Čilea, godišnje u prosjeku primi 1.7 mm oborina (u odnosu na naše krajeve to je najmanje tisuću puta manje). Od srijede 25. ožujka do četvrtka ujutro, službeni su kišomjeri pokazali 24,4 mm, što uvelike premašuje višegodišnje količine oborina.

Silovita kiša izazvala je bujice i poplave, rijeka Copiapó se izlila iz svoga korita i prodrla u brojne domove. O ozbiljnosti situacije govori i zatvaranje rudnika na nekoliko dana, što je rudarskim kompanijama zadalo velike financijske gubitke (čak 1.6 milijuna tona bakra trebalo je biti izvađeno za to vrijeme).

Glavnim krivcem za ovakve rekordne količine padalina proglašen je El Niño. U posljednjih nekoliko mjeseci bilježi se konstantno odstupanje oceanske temperature na tom području ( od 0.5-1°C iznad prosjeka) što je glavni pokazatelj formacije El Niña. Naizgled malo odstupanje od prosjeka ima značajan utjecan na atmosfersku sliku toga dijela Pacifika, štoviše, može uzrokovati i velike vremenske nepogode, baš poput ove.

Naslovna: wxug.com

Sličan sadržaj