SAD: Prva ovosezonska žrtva u “Aleji tornada”

650x366_03261103_img_20150325_194556

Nakon tihog početka sezone, sredinom ovoga tjedna prostor američke “Aleje tornada” ponovno je opravdao taj naziv. Stručnjaci za ovaj meteorološki fenomen konstantno su upozoravali da zatišja na početku ožujka ne znače izostanak ekstremnog vremena na tom području.

Oklahoma i Arkansas su u srijedu poslijepodne pogođene višestrukim tornadima. Zabilježeno je i još sedam istih pojava diljem “Aleje”. NOAA-in SPC (Storm Prediction Centre) navodi kako je Sand Springs, predgrađe Tulse, prostor koji je pretrpio najrazorniji tornado toga dana ( F2/ EF2 po odgovarajućoj skali za intenzitet tornada) mjerio maksimalne brzine vjetra od 200-215 km/h. U spomenutom je predgrađu i poginula jedna osoba, prva ovosezonska žrtva.

Uz zračne vrtloge, izdano je i 110 upozorenja za tuču koja je ponegdje dosezala i veličinu bejzbol loptice.

Brojne štete na kućama i javnim gradskim površinama prijavili su i stanovnici grada Moorea (Oklahoma) koji je 1999. i 2013. bio pogođen najrazornijim tornadima (F5/EF5 intenziteta). Velike štete na školskim zgradama onemogućile su nastavu u četvrtak u Tulsi, Mooreu te Oklahoma Cityu. Procjenjuje se da je preko 10 000 kućanstava ostalo bez opskrbe električnom energijom diljem Oklahome i Arkansasa.

Lokalne vlasti u najpogođenijem Sand Springsu, u kojem većina stanovnika živi u kamperima i montažnim kućama, izazvale su brojna previranja na temu treba li SAD financirati izgradnju skloništa za sve koji žive u takvim domovima. Brojke pokazuju kako najveći postotak stradalih i ozlijeđenih za vrijeme tornada ostaje u montažnom domu zbog nedostatka adekvatnog sigurnog prostora. Savezna država Minnesota po tom je pitanju napravila veliki iskorak, omogućivši javna podzemna skloništa za vrijeme takve katastrofe.

Američke vlasti i meteorološke službe već duži niz godina izdaju letke koji savjetuju što je najbolje činiti ukoliko je proglašena opasnost od tornada. Prvenstveno se savjetuje ažurno praćenje situacije tornada putem radijskih ili TV prognoza za pravovremenu informiranost. Stanovnicima se nalaže da potraže sigurno sklonište, najbolje u podrumu ili zatvorenoj prostoriji koja se nalazi u prizemlju, nikako u kamperima i montažnim građevinama. Ukoliko osoba ostane na otvorenom najbolje se smjestiti u najbliži jarak ili neko zaklonjeno mjesto, po mogućnosti ne na reljefnom uzvišenju. Najveća opasnost prijeti od letećih krhotina i velikih predmeta koje je tornado “usisao” na dotadašnjem putu.

Pored ovako opasnih vremenskih uvjeta, bilo je i onih koji su se uspjeli odvažiti i fotografirati. Među izabranim fotografijama našli su se i mammatus oblaci, poznati i kao pratitelji ekstremnih vremenskih uvjeta.

Naslovna: Accuweather

Mammatus oblaci, foto: Frank Strait
650x366_03261103_img_20150325_193327

Sličan sadržaj