GRAYSON | Snježna oluja desetljeća pogodila SAD, padao čak i na Floridi

Na Atlantiku, uz jugoistočnu obalu SAD-a u početkom tjedna nastala je ciklona, a već tada su američki meteorolozi najavili veliki meteorološki događaj.
U srijedu je došlo do naglog jačanja ciklone te se ona počela pomicati prema sjeveru donoseći snježne oborine ne samo istočnoj obali, već je snijeg padao i na Floridi. U nekim mjestima je snijeg pao i nakon 30 godina.

Ciklona je zbog svog naglog jačanja, brzo postala meteorološkom bombom, jer je tlak u centru pao i više od 24 hPa u 24 sata, što je uvjet da bi se neka ciklona proglasila meteorološkom bombom. U slučaju oluje Grayson, kako su je nazvali, tlak je pao za čak 59 hPa u 24 sata, na vrijednost od 951 hPa u centru, što je najniža vrijednost tlaka u centru neke ciklone u povijesti mjerenja u SAD-u.

Grayson je donio velike nevolje od Floride do New Yorka, nastale su prometne nezgode, a snijeg je na krajnjem sjeveroistoku bio praćen i orkanskim vjetrom pa i pojavom kiše koja se smrzava u dodiru s tlom..

Trenutno je vrijeme u smirivanju, ali se hladnoća ne smiruje. Nakon Novogodišnje hladnoće i temperatura i od -40°C, ovog vikenda slijedi novi polarni prodor, moguće i s još izraženijom hladnoćom. Dobra je vijest da će u idućem tjednu temperatura ipak porasti.

Naslovna: Ciklona snimljena putem GOES-16 satelita|NOAA

Sličan sadržaj