Grmljavinski pljuskovi kiše i snijega obilježili početak tjedna

Sa sjevera Europe tijekom ponedjeljka spustila se oslabljena hladna fronta, koja nije bila bogata potencijalom. Ali, u priču se umiješalo naše područje bogato toplinom te se sve zakompliciralo i potencijal se stvorio.

Koliko je bilo toplo, najbolje svjedoče temperature DHMZ-a od 13 sati. U Gorskom kotaru na službenim postajama, izmjereno je od 7 do čak 10°C.
Na Kvarneru je bilo još toplije, najtoplije u Crikvenici, Rabu i Malom Lošinju s 14°C, Rijeci 13, Opatiji, Bakru i Kukuljanovu 12°C.

Foto: Josip Filipović / Rimeteo

U poslijepodnevnim satima sa sjevera se spustila spomenuta fronta s nešto hladnijim zrakom, ali dolaskom nad područje s toplim zrakom, došlo je do burnih reakcija u atmosferi.
Olujni grmljavinski sustavi su nastajali kao da je srce proljeća, a ne zime, a uz grmljavinu gorje i dio riječkog zaleđa dobio je i pljuskove snijega, dok je uz obalu bilo pljuskova kiše uz lokalnu pojavu tuče.
U Rijeci samo pogled na zbivanja uz tek poneku kap kiše.

Kako se fronta bude premještala tako će brzo i zavladati stabilizacija vremena, a već do kasnih večernjih sati očekuje se i potpuno razvedravanje.

Stabilizacija vremena trebala bi potrajati do srijede kada bi se već u poslijepodnevnim satima trebalo naoblačiti, a do večeri može pasti i malo kiše, dok će snijeg biti rezerviran za najviše gorje.

Sa zapada Europe do Alpa će stići dolina s frontalnim poremećajem, zbog čega će se na Sredozemlju formirati ciklona, koja će donijeti toplije vrijeme, što znači da će i kiša biti češća pojava, naročito od četvrtka, a snježna granica osjetnije će porasti.
Promjenjivo i nestabilno očekuje se nakon toga i do kraja tjedna, uz mogućnost da potkraj tjedna u gorju padne i nešto snijega.

Kako se sada čini prava zahladnjenja rezervirana su za treću dekadu siječnja, ali tad bi opet moglo biti sušnije.

Sličan sadržaj