Havaji: Honolulu nikad bliže tropskoj oluji u povijesti

Povijest uragana na Havajima, NOAA/CSC
Povijest uragana na Havajima, NOAA/CSC

Najveći grad Havaja, Honolulu, proteklog je vikenda bio najbliže nekom tropskom sustavu u povijesti vođenja takve evidencije, od 1949. godine. Tropska oluja Darby bila je udaljena manje od 65 km.

Darby je otočju u samo 24h ponegdje donijela i preko 300 mm kiše, uz vjetar od oko 65 km/h. Nastale su poplave pa su službe imale brojne intervencije. Oko 1000 kućanstava ostalo je bez struje.

U ponedjeljak je još uvijek bila prisutna značajna oborinska masa na sjevernom dijelu otočja te je bilo i snažnih pljuskova praćenih grmljavinom.

Osim spomenute činjenice, da je Darby prošla najbliže Honoluluu u povijesti, postala je i tek peta tropska oluja koja je direktno pogodila havajski Veliki otok.

Odmah po prolasku Havaja se raspala, ali s njom nije prestala tropska aktivnost sjevernog dijela Tihog oceana. Jš nismo ni u kolovozu, a istočni dio sjevernog Pacifik doživio je i svoj treći veliki uragan – Georgette, koja je još u ponedjeljak bila impresivni uragan 4. kategorije.

S njom je to bio 7. imenovani tropski sustav u srpnju, čime se izjednačio rekord iz 1985. Redom su ovog kolovoza nastajali i nestajali, a neki su još prisutni: Tropska oluja Agatha, uragan Blas 4. kategorije, uragan Celia 2. kategorije, uragan Darby 3. kategorije, tropska oluja Estelle, uragan Frank 2. kategorije i uragan Georgette 4. kategorije.

Od svih nabrojanih još su aktivni Georggete (tropska oluja) i Frank (uragan 1. kategorije), ali niti jedan od ova dva sustava ne prijeti kopnu.

Međutim, isto se ne može reći za tropsku oluju Mirinae, koja je aktivna na zapadnom Pacifiku i sve je bliža kopnu jugoistočne Azije, točnije na udaru će već sutra biti Vijetnam. Očekuje se dosta kiše i snažan vjetar, ali većih problema s ovom olujom ne bi smjelo biti.

Sličan sadržaj