HGSS u jednom danu uspješno proveo tri spasilačke akcije

Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) u ponedjeljak je uspješno obavila čak tri spasilačke akcije – u kanjonu Male Paklenice zbrinuti su američki brat i sestra zarobljeni uslijed nabujalog potoka, kod Orahovice je uspješno okončana potraga za nestalim ribičem, a navečer je na nepristupačnom terenu Gornje Podstrane spašen teško ozlijeđeni talijanski planinar.

Talijanski 20-godišnjak iz Faenze pao je i zadobio teške ozljede noge i kralježnice kada mu se ispod noge odlomio kamen dok je s grupom talijanskih turista išao prema grebenu Poljičke planine.

Nesreća se dogodila u stijeni, 50-ak metara iznad podnožja litice, a na teren je upućeno 20 gorskih spašavatelja iz Splita koji su se nakon lociranja mjesta nesreće dopenjali do ozlijeđenog u stijeni, izvijestio je HGSS.

Liječnica HGSS-a 20-godišnjaku je zbrinula ozljede i nakon što mu je stanje stabilizirano, uslijedio je vertikalni transport uz pomoć užadi niz stijenu, a zatim po vrlo nepristupačnom terenu do Gornje Podstrane, gdje ga je preuzela ekipa hitne medicinske pomoći.

I ovog puta do nesreće je došlo zbog neopreznosti i skretanja sa staze, upozorio je HGSS, čiji su spasitelji akciju noćnog stijenskog spašavanja završili sinoć u 22.15 sati.
Američki brat i sestra spašeni su jer ih je tijekom šetnje Malom Paklenicom ulovila jaka kiša zbog koje je nabujao potok što je onemogućilo njihov povratak.

Spašavatelji su se odmah uputili prema mjestu gdje su se nalazili brat i sestra, na dijelu gdje staza prvi put prelazi preko potoka. Kćer su u međuvrmenu roditelji uz pomoć turista uspjeli prebaciti na sigurno, a gorski spašavatelji su uspjeli uz pomoć užeta, na sigurni dio prebaciti i mladića. Akcija je završila u 18.30 sati, doznaje se u HGSS-u koji upozorava da u vrijeme jakih kiša i vjetrova prije odlaska u prirodu svakako treba provjeriti vremensku prognozu i opremiti se odgovarajućom odjećom i obućom.

Izvor: Novi List
Foto: 24 sata

Sličan sadržaj