Srbija i Hrvatska potpisale sporazum o suradnji u zaštiti od katastrofa

serbia croatia

Ministri unutarnjih poslova Srbije i Hrvatske Nenad Stefanović i Ranko Ostojić potpisali su u utorak u Beogradu sporazum o suradnji dviju država u zaštiti od prirodnih i drugih katastrofa.

Srbijanski ministar zahvalio je Hrvatskoj na pomoći koju je među prvima uputila Srbiji u vrijeme svibanjskih poplava, podsjetivši da je dijelom i sama bila poplavljena.

»Pomoć specijalnih jedinica hrvatskog MUP-a bila nam je veoma dragocjena i kao država smo zahvalni tim ljudima što su došli i radili ‘rame uz rame’ sa našim spasilačkim službama«, istaknuo je Stefanović.

Hrvatski spasilački tim bio je angažiran u Obrenovcu, gradu koji je, uz Doboj u BiH, najteže stradao u poplavama.

Ministar Ostojić ocijenio je da su Srbija i Hrvatska sporazum o suradnji u zaštiti od prirodnih katastrofa trebale i ranije potpisati, što se pokazalo i u vrijeme nedavnih poplava, istaknuvši istodobno kako nijedan dokument »ne može zamijeniti ljudskost« iskazanu na terenu tjekom akcija spašavanja poplavljenih.

Ministar Ostojić domaćinima je poručio da je Hrvatska, kao članica Europske unije, spremna pomoći Srbiji u ispunjavanju standarda za ulazak u Uniju koji se tiču poglavlja 23 i 24 o pravosuđu, sigurnosti i ljudskim pravima.

Suradnja dviju država na polju unutarnjih poslova ocijenjena je kao »vrlo dobra«, a Srbija i Hrvatska, kako je rečeno nakon današnjeg susreta dvojice ministara, godišnje razmijene oko 3.000 informacija vezanih uz razne oblike kriminaliteta na teritoriju obje države, što je prosjek od desetak dnevno.

Izvor: HINA

Sličan sadržaj