Rusiju pogađaju neviđene prirodne katastrofe: Samo prošle godine zabilježeno 569 nepogoda

oluja_screen_05082015
Rusija se zagrijava 2,5 puta brže od svjetskog prosjeka, što izaziva sve češće prirodne katastrofe, upozorilo je u petak rusko ministarstvo za okoliš.

Istraživanje o stanju okoliša u Rusiji 2014. pokazalo je da je temperatura rasla u prosjeku 0,42 stupnja po desetljeću od 1976. do 2014., prema prosječnih 0,17 stupnja za cijeli planet.

“Klimatske promjene dovode do češćih opasnih meteoroloških fenomena”, upozorava ministarstva na svojoj internetskoj stranici.

Prošle godine zabilježeno 569 vremenskih nepogoda

U Rusiji je 2014. zabilježeno 569 vremenskih nepogoda, što je nezapamćeno, ističe ministarstvo, navodeći kao primjer velike poplave na Altaju, na jugu Sibira

Ove godine, ministarstvo upozorava na manjak vode na području Balkajskog jezera, čija je razina pala ispod kritične razine, izazivajući katastrofalno povećanje broja požara.

Ministar za izvanredne situacije Vladimir Pučkov upozorio je u listopadu na otapanje sibirskog permafrosta, što bi moglo oštetiti tamošnju energetsku infrastrukturu.

Povlačenje permafrosta

“Permafrost se povlači, potresi se događaju gdje prije nisu, događaju se odroni tla i poplave”, rekao je.

Rusija je četvrti najveći zagađivač na svijetu s 5 posto stakleničkih plinova, iako joj emisije zadnjih pet godina stagniraju.

Izvor: HINA
Foto: Screenshot: YouTube

Sličan sadržaj