Rusija krajem veljače lansirala satelit ArktikaM

Rusija je krajem veljače u jutarnjim satima iz kozmodroma Bajkonur u Kazakstanu lansirala satelit ArktikaM koji će se koristiti  za monitoring klime, skupljanje meteoroloških podataka iznad Arktika i služiti kao sredstvo komunikacije na tom relativno nedostupnom području.

Projekt je bio u razmatranju još od 2007. no zbog nedostatka sredstava (možda i volje?) sve je bilo odgođeno par godina. Pogonski sustav koji je omogućio lansiranje je raketa Soyuz-2.1b.

Satelit je baziran na prijašnjim Elektro-L meteo satelitima. Uz gore navedeno, služit će i kao sredstvo za prognoziranje sunčevih baklji, mjerenje radijacije u Van Allen pojasu te pratiti zemljinu ionosferu i magnetosferu.

ArktikaM će se u apogeju (najvišoj točki u orbiti) nalaziti na visini 40 000 km iznad površine Zemlje dok će u perigeju (najnižoj točki) biti na visini 1000 km. Tijekom idealne orbite satelit će biti u mogućnosti uzimati podatke i fotografirati područje svakih 15-30 minuta. 2023. je u planu lansiranje drugog satelita slične konstrukcije.

Fotografije s lansiranja, Izvor: kozmodrom Bajkonur

Sličan sadržaj