Požari u Sibiru mogu imati dugoročne posljedice za okoliš

Dok se vatra širi površinom koja se mjeri milijunima hektara i crni dim obavija čitave gradove, aktivisti za zaštitu prirode upozoravaju da bi ova katastrofa mogla ubrzati topljenje Arktika.

Vatrom je danas zahvaćena površina veća od 3,2 milijuna hektara, uglavnom u regijama Jakutija, Krasnojarsk i Irkutsk, priopćile su vlasti.

Požare su izazvale oluje praćene munjama po temperaturi većoj od 30 °C, a vatra se širi pod utjecajem vjetra, javlja ruska agencija za šumarstvo.

Dim nije zahvatio samo mala naselja, nego i velike gradove u zapadnom dijelu Sibira, kao i regiju Altaj i uralske oblasti Čeljabinsk i Jekaterinburg, što je izazvalo poremećaje zračnog prometa. 

U nedjelju 27. srpnja dim je stigao do Kazahstana.

Pored bojazni za zdravlje lokalnog stanovništva, aktivisti upozoravaju da ovi požari mogu ubrzati globalno zatopljenje.

Ogranak Greenpeacea u Rusiji priopćio je da su se požari pretvorili u ekološku katastrofu s posljedicama po čitavu zemlju.

Prema podacima ove grupe, ove godine spaljena je površina od blizu 12 milijuna hektara, što je izazvalo emitiranje velike količine ugljičnog dioksida.

Pojedini znanstvenici objavili su satelitske snimke dobivene od NASA-e na kojima se vidi da su oblaci dima stigli do arktičkih područja, javlja hr.n1info.com

Sličan sadržaj