Satelit Sentinel 6 poslao prve povratne podatke na Zemlju

Razina mora uslijed globalnog zagrijavanja raste. Podaci izmjereni mareografima (instrumentima koji mjere plimu i oseku) te u novije vrijeme satelitima, pokazuju porast na globalnoj  razini od 21-24 cm  u odnosu na period početka industrijske revolucije. 
No, to je tema koju je potrebno zasebno obraditi. Ono što je novost je uspješni početak još jednog satelitskog “alata” koji će nam pomoći u proučavanju navedenog.

Nastao kao udružen projekt od strane NASA-e, European svemirske agencije (ESA), National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), European Organisation for the Exploatation of Meteorological Satellites i National Centre for Space Studies iz Francuske, satelit Sentinel 6, nazvan Michael Freilich  po bivšem direktoru NASA Earth Science Division, je u svojoj operativnoj funkciji.
10. prosinca 2020. poslao  svoje prve podatke nazad na Zemlju.

Cilj misije je prikupiti do sada najpreciznije podatke o globalnom porastu razine mora i podatke o načinu na koji oceani reagiraju na klimatske promjene. Monitoring je planiran u orbiti na visini 1336 km iznad Zemlje no trenutno se nalazi nekih 18 km niže.
Korekcija bi trebala biti napravljena tijekom ovog mjeseca te bi operaciona orbita bila kao što je i planirano. Kombinirano sa podacima IceSat2 i GRACE-FO imat ćemo moćan alat za monitoring promjena na Zemlji, rekla je u novostima NASA-e Karen St. Germain, koja je sadašnja direktorica NASA Earth Science Division.

Uz more, satelit će pratiti atmosferske temperature i vlažnost, visinu valova i brzinu vjetra što će pridonijeti proučavanju na području oceanografije, pomorske meteorologije i klimatologije.

Satelit Sentinel 6 Michael Freilich je lansiran 21. studenog iz Vandenberg zračne baze u Kaliforniji. Kao pogon je korišten raketni sustav SpaceX Falcon 9.

Prvi preliminarni podaci objavljeni od strane ESA, koji su uzeti za područje oceana kod najjužnijeg afričkog vrha, rt Cape Agulhasa. Na njima se može vidjeti razina mora. Fotografija je kombinacija Sentinel-6 i prijašnjih misija Jason 3, Sentinel -3A i 3B dok je pozadina izvedena kao prikaz anomalija uzetih sa satelitskog altimetra Copernicus Marine Enviroment Monitoring.

Crvena boja označava višu a plava nižu razinu.

Budući je ovo prvi operativni dataset,  treba još malo pričekati ispitivanje funkcija svih uređaja i njihovo eventualno kalibriranje. Prvi službeni podaci bi trebali biti za otprilike pola godine.

ESA je također objavila i prvi waveform  (nije isto područje kao gornji prikaz) na kojem se vidi postignuta visoka rezolucija signala uz nisku razinu šuma:

Na donjoj animiranoj GIF slici se vidi razlika između optičkog spektra (RGB) uzetog sa Sentinel 2,  C-band SAR (Synthetic Aperture Radar) sa Sentinel 1 i LRM/potpuno fokusirana SAR slika Sentinel 6 satelita:

Za tech-geeks u nastavku je presjek satelita zahvaljujući  Airbus DS i opis neke od opreme na njemu:

AMR: Microwave Radiometer

POS-4:  Poseidon-4 SAR radarski altimetar

DORIS: Dopler Orbitography and Radiopositioning  Integrated by Satellite

LRA: Laser Retroreflector Array

GNNS: Global Navigation Satelitte System

BAT i PCU: sustav napajanja kontrole i distribucijeMTQ: magnetic torquers

RMU: Rate Measurement Unit

STR: Star Tracker

CESS: Coarse Earth Sun Sensors

Za kraj treba napomenuti da je za 2025. planirano lansiranje identičnog satelita naziva Sentinel 6B koji će imati istu funkciju kao Sentinel 6 Michael Freilich. (N.V.)

Sličan sadržaj