Pred nama tjedan iznadprosječne topline te većinom bez zamjetnijih oborina

U posljednji mjesec u 2020. godini ušli smo s kišnim vremenom, a period nestabilnog vremena trajao je skroz do jučer, u regiji se lokalno već napunio prosjek oborina.
Ipak, uz nešto pauze od kiše u ovom tjednu očekuje nas koliko-toliko stabilno vrijeme.

Sinoptička situacija

Razlog je to što se trenutno (a i do kraja tjedna) nalazimo pod utjecajem grebena anticiklone koji se spaja s dva jača centra anticiklone, jednog kod Azora na Atlantiku, a drugi na području Rusije i Kazahstana.

C- duboka ciklona na Alantiku
A (lijevo) – anticiklona kod Azora
A (desno)- anticiklona kod Kazahstana
windy.com

Anticiklona kod Rusije na tom području prevladava već par tjedana, a u ovome će tjednu doći do slabljenja iste što će otvoriti mogućnost ciklonama na Atlantiku da dodatno pojačaju (ubrzaju) svoje kretanje prema istoku.

Pritom anticiklona kod Azora biva pogurana još malo niže kako se ciklonalni sustavi sve jače počinju formirati kod Labradorskog mora. Našem području u ovakvoj situaciji „podivljalog” Atlantika preostaje jedino uživati u zimi kakva postaje uobičajena na ovom području, a to je topla i s malo oborina jer sinoptički sustavi odnosno jako uspostavljeno zonalno strujanje ne dopušta uzdizanje Azorske anticiklone sjevernije čime bi se uspostavio anticiklonalni blok, već gura greben anticiklone na Europu pri čemu se naše područje gotovo svaki put nađe pod toplim sektorom.

Tako će biti i ovaj put, naše će se područje naći pod pritokom toplog i ne tako vlažnog zraka, kako fronta od ciklona s Atlantika bude ulazila nad zapadnu Europu. Do našeg će područja pritjecati jugozapadno i zapadno visinsko strujanje, a zbog nestvaranja sekundarnog centra kod Genove, neće biti dovoljno vlage u zraku koju bi dovukla ciklona sa sobom s juga, obzirom da se nalazimo pod grebenom anticiklone.

Naše područje stoga može očekivati uglavnom stabilno vrijeme do kraja tjedna uz povećanu naoblaku od sredine tjedna kada krene utjecaj već spomenutog strujanja može mjestimice biti i slabe kiše.

Situacija ima naznaka za promjenu, ali šansa nam je tek krajem vikenda kada bi zbog popuštanja zonalnog strujanja na Atlantiku došlo do uzdizanja grebena te stvaranja anticiklonalnog bloka pri čemu bi se ciklone koje trenutno bivaju po sjeveru Europe krenule spuštati i u niže krajeve Europe, a pritom mogu povući i određenu količinu hladnog zraka sa sobom što dalje stvara zanimljivu sinoptičku situaciju.

Zbog toga je i dalje neizvjesno kakvo će vrijeme prevladavati za Božić jer potencijalno ima šanse za hladan prodor dok isti termin drugog meteo modela pokazuje totalno kontra situaciju. Detaljno ćemo o tome još pisati.

Prognoza vremena

Danas do kraja dana na čitavom području pretežno vedro, popodne uz slabu visinsku naoblaku. Na Kvarneru će do podne još puhati jaka bura, a zatim slijedi smirivanje na čitavom području. Dnevna temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 2 – 7°C.

U utorak također do sredine dana pretežno vedro, a zatim slijedi postepen nailazak naoblake, najprije visinska zatim i po ostalim slojevima. Na Kvarneru mirno dok u Gorskom kotaru slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 1 – 6°C, a u Gorskom kotaru od – 2 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C.

U srijedu do sredine dana pretežno oblačno, a zatim slijedi postepeno razvedravanje do kraja dana. Na Kvarneru mirno, a u Gorju slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarner 1 – 6°C, a u Gorskom kotaru od -1 do 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Četvrtak, petak i subota donose pretežno oblačno vrijeme uz kratkotrajna sunčana razdoblja, a malo kiše može pasti na riječkom području. Temperaturno slično (iznad prosjeka), dok je nova jača promjena izgledna tek početkom idućeg tjedna.

Sličan sadržaj