Hladna i burovita Uskršnja nedjelja / Malo snijega palo u Gorskom kotaru (FOTO)

11004519_942424332455194_1822807654669789724_o

Prije nego započnemo s meteorološkim pregledom današnjeg blagdana, koristimo priliku da svima koji danas obilježavaju i slave Uskrs zaželimo sve najbolje.

A po vremenu se danas nije moglo zaključiti da smo u kalendarskom proljeću. Prevladavalo je pretežno oblačno vrijeme s povremenim slabim oborinama. Na Kvarneru je padala kiša, a u gorju je palo i malo snijega.

Jutarnje temperature u Gorskom kotaru bile su oko nule ili tek malo iznad, a na Kvarneru od 4 do 10°C. Prema podacima DHMZ-a u 8h, u Bakru, Kukuljanovu i Delnicama izmjereno je 8 mm, Crnom Lugu 9 mm, Rijeci, Krku i Pargu 7 mm, Malom Lošinju 4 mm, a u Rabu 2 mm oborine. Možemo zaključiti da nije bilo dijela naše županije koji od subote u 8h do nedjelje u 8h nije dobio bar malo kiše, a u gorju i snijega.
Što se snijega tiče, palo ga je par centimetara.

Danju je bilo koji stupanj toplije, ali ne previše zbog vjetra. U gorju je temperatura bila iznad nule pa se pali snijeg topio, a iznimka je postaja u Pargu koja je u 14h dojavila slab snijeg uz 2°C.
Na Kvarneru je danju bilo također oblačno, ali uglavnom bez kiše ili tek sa slabom kišom, bliže Gorskom kotaru. Dan je svakako obilježila bura. Ponovno je bilo poteškoća u prometu, a gotovo orkanski udar od 29 m/s zabilježen je na istoku Rijeke. U Kostreni je bilo udara do 28 m/s, a na istoku otoka Krka, bilježeni su udari od 24 m/s.
Na riječkom području, prema saznanjima koja imamo, bura nije počinila veću štetu. Zabilježen je poneki slučaj kontejnera na cesti i slomljene grane ili iščupanog stabla, ali sve u svemu, unatoč činjenici da je u jednom periodu vrlo snažno puhala, sve je prošlo prilično bezazleno.

HAK za PGŽ (21:00h)
Samo za osobna vozila otvorene su:
• dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice u oba smjera (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom kroz Gorski kotar-DC3) te
• dionica Jadranske magistrale (DC8) od Novog Vinodolskog dalje prema jugu.
Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a na autocesti A7 između čvorova Sv.Kuzam i Šmrika te Jadranskoj magistrali između Bakra i Novog Vinodolskog (DC8) dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).
Jak vjetar usporava vožnju i na dijelu autoceste A7 od NP Rupa do GP Rupa.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su:
– trajektne linije: Brestova-Porozina, Stinica-Mišnjak
– brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak

Bura će se tijekom ponedjeljka malo primiriti, ali bi u prvom dijelu dana, posebno na istočnom priobalju moglo i dalje biti ponekog olujnog udara. Slično se očekuje i sa sjeveroistočnim vjetrom u Gorskom kotaru.
Vrijeme će biti promjenjivo oblačno, a slabog snijega u Gorskom kotaru može biti poslijepodne i navečer. Na Kvarneru uglavnom bez oborina ili sa vrlo slabom kišom, na predjelima bližima Gorskom kotaru.
Bit će hladnije od prosjeka.

U nastavku brojne fotografije današnjeg zimskog dana.

Naslovna: Jadranovo, foto: Goran/RIMETEO

Pogled na Učku iz mjesta Kosi, općina Viškovo, foto: Danijel Malić

Gorski kotar, u blizini Ravne Gore
foto: Annie Lopac

Bura u Velebitskom kanalu, foto: Dalibor Jud

Grobničko polje, foto: Alen Harčević

Platak, foto: Alen Harčević

Sličan sadržaj