Hladna jutra, svježi dani / Prema kraju tjedna i kiša uz jaču promjenu vremena

S prolaskom dvije hladne fronte prošloga tjedna, završilo je razdoblje visokih temperatura koje je podržavala stabilna anticiklona kojaa je na vrijeme djelovala puna dva tjedna.

Fronte su donijele osjetno hladniji zrak te vrlo malo oborina. Najvažnija činjenica je da se nakon njihovog prolaska promijenilo strujanje te su uslijedili stabilniji dani, ali s hladnim jutrima te svježinom tijekom dana.

Zbog toga su vrijeme od ponedjeljka do srijede obilježila najhladnija jutra ovog dijela godine, u kojima se temperatura ne samo u gorju spustila i ispod 0°C uz pojavu mraza, a ponegdje i do vrlo hladnih -5°C. Temperature bliže nuli bilježene su ponegdje i uz samu obalu.

Tijekom dana bilo je toplije, ali temperature na Kvarneru nisu bile više od 20°C, i to samo na južnom dijelu, dok je riječko područje imalo temperaturu osjetno ispod 20°C. U gorju su temperature bile većinom oko 10°C.

Glavnina hladnoće je prošla, jer je došlo do promjene strujanja pa će s južinom dolaziti i sve više topline. Zato se već tijekom četvrtak u PGŽ očekuje oblačnije vrijeme uz mjestimičnu mogućnost slabe kiše. U petak će biti promjenjivo oblačno uz mogućnost slabe kiše, a u subotu ponovno oblačnije uz konkretniju kišu, posebno navečer kada će na Kvarneru mjestimice biti i obilnije kiše.

Uvod je to u kišovitu i vjetrovitu nedjelju, kao i prvi dio ponedjeljka. Oborine će lokalno biti i vrlo obilne, a bit će i vjetrovito s umjerenim do jakim jugom.
U ponedjeljak navečer te u noći na utorak doći će do promjene smjera vjetra na sjeverne smjerove uz manji pad temperature zraka.
Utorak će biti nestabilan, više kiše u gorju, manje na Kvarneru uz sjeverno strujanje. Stabilizacija je moguća od srijede.

Naslovna: Očekivana sinoptička situacija uz oborine za ponedjeljak sredinom dana, wxcharts.eu

Sličan sadržaj