Vjetar obilježio nedjelju na kopnu / Slijede hladnija jutra uz mogućnost mraza, krajem tjedna i nova jača promjena

Glavno obilježje vremena proteklog vikenda bili su oblaci i vjetar, a manje oborine koje su dolazile u dva navrata sa sjevera Europe, kao posljedica djelovanja jake ciklone Herwart, koja je velike nevolje donijela Njemačkoj, Češkoj i Poljskoj.

Kod nas su te nevolje došle u osjetno blažoj verziji. Nakon prve fronte puhala je bura s udarima i do 130 km/h, a s drugom frontom tijekom nedjelje, najprije je probleme pravio jak i olujan jugozapadnjak, a zatim je s prolaskom poremećaja jačao vjetar sjevernih smjerova.

Posebno je jako puhalo u unutrašnjosti, o čemu svjedoče i izmjereni najjači udari jugozapadnog vjetra od strane DHMZ-a: Ogulin 108 km/h (bilo i materijalne štete), na Bilogori 90 km/h, Sljemenu 76 km/h, u Kutjevu i Sisku 72 km/h, Varaždinu i na Zavižanu 61 km/h.

Kao ni s prvom, ni s drugom frontom nije bilo zamjetnije kiše, tek do 7 mm na istoku zemlje. Zanimljivo, izuzev Rijeke nema niti jedne postaje u PGŽ s evidentiranom kišom, ali i u Rijeci piše 0 mm, što znači da je kiše bilo tek u tragovima.

PGŽ
Ono do čega je došlo nakon fronte je dotok hladnijeg zraka zbog čega ćemo mjesec listopad ispratiti u znaku hladnih jutara ali s dosta sunca tijekom dana, ali ne i previše topline, uglavnom do 20°C. U gorju temperatura već u utorak ujutro može i do -5°C, u zaobalju i malo ispod nule, a i uz obalu bi najniža temperatura u iduća dva jutra mogla i ispod 5°C.
S temperaturama bližima nuli raste mogućnost mraza. On je izgledan u gorju te zaobalju pa možda čak ponegdje i uz obalu.

Od četvrtka ponovno oblačnije uz više jutarnje temperature dok se dnevna neće znatnije mijenjati. Mogućnost za malo kiše u gorju, dok od subote na kišu valja računati u većim količinama pa možda i nekoliko dana.

Naslovna: Satelitska snmka sjevernog Jadrana i Gorske Hrvatske, NASA

Sličan sadržaj