Fronta donijela pad temperature i smanjenje koncentracije afričkog pijeska u atmosferi

Hladna fronta koja se u ponedjeljak predvečer premjestila preko našeg područja, osim na riječkom području gdje je bilo obilne kiše, označila je i kraj smanjene vidljivosti u atmosferi uzrokovane afričkim pijeskom.

Ponedjeljak je u PGŽ obilježilo oblačno vrijeme s povremenom kišom, a bilo je i prilično vjetrovito, u početku s vjetrom južnih smjerova koji je ima i olujne udare, a pred prolazak fronte na riječkom području bilo je jakih udara sjeverozapadnjaka.

Čim je zapuhao sjeverozapadnjak temperature su osjetnije pale. Tako u 21 sat u Gorskom kotaru, prema podacima Pljusak mreže, temperature se kreću od 5 do 8 °C, a na Kvarneru od 6 u zaleđu obale do 12 °C na južnim otocima, tamo gdje još temperatura nije zamjetnije pala. Na riječkim postajama temperatura je od 8 do 11 °C.

Što se količine kiše tiče, do 16 mm mjeri se u Gorskom kotaru (Lokve), a u riječkom zaleđu, posebno na istoku i zapadu palo je između 30 i 50 mm kiše, što ulazi u kategoriju obilnijih oborina.
Dobra je vijest da će s prolaskom fronte koncentracija afričkog pijeska u atmosferi potpuno se smanjiti, što potvrđuje i prognostički model Sveučilišta u Ateni.

U nastavku tjedna vrijeme će se postupno stabilizirati, naročito od četvrtka.

Sličan sadržaj