ANALIZA: Trenutno nešto niže temperature, no na vidiku i vrijeme više nalik ljetu nego proljeću

Uvod

Trenutno nam svima prija svježije i primjerenije vrijeme mjesecu travnju, no novo zatopljenje je na pomolu. Uz prisustvo polja visokog zračnog tlaka nad Apeninskim poluotokom u prizemlju te jačanjem termobaričkog grebena na prednjoj strani duboke ciklone nedaleko od obala Velike Britanije, čija os doline se spušta prema Iberijskom poluotoku, idućeg vikenda slijedi nam ponovo pritjecaj vrlo tople zračne mase s prostora sjeverne Afrike s kojom će temperature zraka za travanj ponovno značajnije odstupati u odnosu na referentni niz 1991-2020.

Uzimajući u obzir nekoliko važnih faktora te prilično jak signal za očekivani period, možemo reći da idući vikend, ali i početak idućeg tjedna donosi vrlo visoke temperature zraka koje bi se u dijelovima Hrvatske posebno istok te u zemljama regije, prema trenutnim materijalima, kretale između 26 i 30 °C, lokalno i više. Ovakav period sa izuzetno visokim temperaturama zraka za početak travnja, potrajao bi do 10/11.04.

Očekivana temperatura zraka u nedjelju 7. travnja, po modelu ICON-EU. Izvor: Neverin.hr

Stručniji dio slijedi u narednim paragrafima. Pojasnimo i razloge iza ove pojave.

1. Vertikalno stabilna atmosfera i Omega blok. Po visini očekuje se dominacija snažnog termobaričkog grebena, a u nizinama uklješteno anticiklonalno polje nad Apeninskim poluotokom, između dva polja niskog zračnog tlaka – jednog nad obalama Velike Britanije i drugog uz obale jugoistočne Turske, podsjećajući na grčko slovo Omega, odakle i ime bloku.

Omega blok, 9. travnja, model ECMWF. Izvor : Wetterzentrale

Vrijednost geopotencijala (tj. potencijalne energije da bi se izvršio rad na jedinicu mase u gravitacijskom polju Zemlje) na oko 5.5 kilometara visine ide do 585 dekametara, što su vrijednosti koje obično na ovom prostoru Europe zabilježimo za vrijeme izraženih toplinskih valova. Uobičajeno za ova područja u klimatologiji niza 1991-2020 ta vrijednost tokom klimatološkog ljeta (sezona lipanj-srpanj-kolovoz) iznosi 572 do 576 dekametara. Dakle, već vidimo kroz kvantificirane vrijednosti da ovakve postavke su karakteristične za ljetni period, pa možemo konstatirati sinoptiku primjereniju ljetu nego proljeću.

2. Adijabatska kompresija i povećano Sunčevo zračenje. S obzirom na suh zrak po vertikali te snažan visinski greben, gustoća slojeva je manja te je atmosfera stratificirano stabilna. Ovakve postavke karakteristične su za tzv. toplinske kupole (peke) (en. heat dome, u nedostatku adekvatnih i preciznih termina na našem jeziku), u kojem dolazi do snažne kompresije zraka prema podlozi koja se dodatno zagrijava i isušuje.

Obično tokom ljeta u situacijama kada prevladava suho tlo, razvija se potencijalna podloga za dugotrajnije održavanje vrućine te se uz pomoć Sunčevog zračenja povećava energija koja se manje troši na isparavanje vlage iz zemljišta (latentni tok – en. latent heat flux), već na samo zagrijavanje zraka, povećavajući senzibilni/osjetni tok (en. sensible heat flux u nedostatku adekvatnih i preciznih termina na našem jeziku). Samim tim, povećanjem senzibilnog toka, smanjuje se i hlađenje tokom večernjih sati. Međutim, naše zemljište sada ima vlage, pa će se dio energije u početku trošiti na evaporaciju.

Sličan sadržaj