Suh tjedan uz buru i nastavak pre uranjenog ljeta

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz odstupanja temperature na 1500 metara visine od prosjeka za vikend. Vidljivo je da ćemo se nalaziti pod +12°C u odnosu na prosjek!

Uvod

O tome koliko se trenutno temperaturno nalazimo iznad prosjeka najbolje govori podatak da su minimalne temperature na Kvarneru i Gorskom kotaru oko 15°C što spada u prosjek 5. mjeseca! Vegetacija je uranila gotovo mjesec dana, no „srećom” već se više od dva mjeseca ne spuštamo niti u prosječne temperature pa štete i nisu zabilježene na ovom području. Nastavlja se suh period ekstremno visokih temperatura barem do polovice mjeseca.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo između dva anticiklonalna sustava, jedan odmiče od našeg područja te se trenutno nalazi centrom već kod Kazahstana dok drugi nailazi iz smjera zapada, odnosno Azorskog otočja, a centrom se trenutno nalazi pre Portugalom. Između ta dva sustava spušta se nešto hladniji zrak sa sjeverozapada kontinenta koji je dolaskom do područja Alpa aktivirao Genovski zaljev gdje se trenutno potencira sekundarna ciklona.

Prikaz trenutne sinoptičke situacije gdje se vidi anticiklona na zapadu pred Portugalom te područje visokog tlaka na istoku kod Crnog mora pri čemu se naše područje nalazi između ta dva sustava, a sekundarna ciklona je u stvaranju u Genovskom zaljevu. Izvor : Neverin

S obzirom da će anticiklona brzo „zahvatiti” područje Alpa, sekundarna se ciklona neće razviti u duboku ciklonu, a s obzirom da su izražena jugozapadna visinska strujanja koja donose čestice saharskog pijeska prema nama, a kako ciklona neće biti dovoljno jaka, tako ni oborina neće biti pa će naše područje osjetiti tek dašak osvježenja uzrokovano hladnom frontom, no samo kod minimalnih temperatura.

Anticiklona će već tijekom četvrtka proširiti greben prema istoku Europe te svojom jačinom doslovno „progutati” sekundarnu ciklonu pa će ubrzo ponovno prevladati sjeveroistočno visinsko strujanje koje će omogućiti nastavak vedrih i toplih dana. Anticiklona će se nad središnjom Europom zadržati do vikenda, a zatim slijedi slabljenje.

Prikaz sinoptičke situacije u petak kada će anticiklona biti na svom vrhuncu jačanja. Vidljivo je da će se centar nalaziti sjeverozapadno od našeg područja pa će prema nama nailaziti sjeveroistočno visinsko strujanje koje će uzrokovati buru. Izvor : Neverin

Slabljenjem anticiklone jačat će jugozapadno visinsko strujanje koje će uzrokovati nailazak dodatne topline sa sjevera Afrike pa će vikend ponovno proći u ljetnom tonu. U isto vrijeme na području Azora ponovno će jačati anticiklona te će to biti uvod u stvaranje sinoptičke postavke koja će početkom idućeg tjedna uzrokovati izraženije zahladnjenje, čak moguće i s temperaturama ispod prosjeka!

Više o izraženoj promjeni pratite na stranici te u idućoj tjednoj najavi.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Utorak uglavnom uz visinsku naoblaku kroz koju će sunce djelomično probijati. Na Kvarneru će zapuhati umjereno, prema kraju dana i jako jugo osobito na jugu dok u Gorskom kotaru umjeren i jak jugozapadnjak. Temperaturno podjednako, jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru isto 10 – 15°C, lokalno do 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotaru isto 19 – 24°C.

Srijeda također uz umjerenu do potpunu pretežito visinsku naoblaku. Jugo će sredinom dana zamijeniti slab istočnjak, a navečer i bura koja će jačati na Kvarneru na umjerenu do jaku, lokalno s olujnim udarima. U Gorskom kotaru jugozapadnjak će zamijeniti slab istočnjak, a zatim slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C, lokalno do 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 19 – 24°C, a u Gorskom kotaru 14 – 19°C.

Četvrtak uz umjerenu naoblaku visinskog tipa pa će ponegdje biti i dužih sunčanih razdoblja, a navečer postupno razvedravanje. Na Kvarneru će puhati umjerena do jaka, lokalno ujutro i olujna bura s orkanskim udarima osobito u Velebitskom kanalu dok u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Temperatura će zbog bure i efekta „feniranja” lokalno biti znatno viša! Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, lokalno do 20°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C. Tijekom dana na Kvarneru 21 – 26°C, a u Gorskom kotaru 17 – 22°C.

Prikaz brzine udara vjetra u četvrtak ujutro kada se očekuje vrhunac bure. Lokalno će biti orkanskih udara! Izvor : Istramet

Petak pretežno vedar uz osjetno slabiju buru, a temperaturno slično kao u četvrtak uz stupanj-dva više minimalce!

Vikend pretežno vedar uz i dalje slabu i umjerenu buru, u nedjelju i jugozapadnjak, a temperatura će se dizati na prave ljetne vrijednosti. Minimalna temperatura na Kvarneru neće ići ispod 15°C, u nedjelju i 17°C, a maksimalne vrijednosti do 28°C, a u Gorskom kotaru do 26°C!

Pogled na maksimalne temperature u nedjelju sredinom dana kada se u kopnenoj Hrvatskoj očekuje i oko 30°C dok kod nas zbog utjecaja hladnog mora ipak nešto niži maksimalci!

Sličan sadržaj