Obilna kiša, južina i nestabilno vrijeme do vikenda, Uskrs u znaku promjenjivog i toplog vremena

Izvor naslovne ilustracije: DHMZ, dorada : RiMeteo
Prikaz hoda srednje dnevne temperature (crna linija) u odnosu na višegodišnji prosjek (siva linija, žutim markerom zadnja dva mjeseca) te njegovo odstupanje (isprekidane crvene i plave linije). Vidljivo je da se nalazimo iznad prosjeka (sive linije).

Uvod

Osim što ovaj mjesec brojimo tri kvalitetna marčana juga, srednja dnevna temperatura na postaji Rijeka-Kozala i dalje nije dotaknula prosječne vrijednosti već preko 2 mjeseca! Sav ovaj period nalazimo se pod iznadprosječnim temperaturama i to iznad novog prosjeka (razdoblje 1991-2020.- naslovna slika), a zanimljivo je kako i dalje nema na vidiku vračanja temperatura u prosječne vrijednosti, barem ne u ovome mjesecu. Slijedi nam nekoliko dana obilnih i čestih kiša, jakog do olujnog juga, a krajem tjedna i novog temperaturnog skoka koji će vjerojatno biti najmanje izražen na našem području.

Sinoptička situacija

Ulaskom u posljednji tjedan ožujka ušli smo pod djelovanje ciklonalne aktivnosti, a glavna ciklona koja će biti uzročnik nestabilnog vremena narednih dana trenutno se nalazi kod Irske. Ciklona će meandrirati oko tog područja te povremeno slabiti i jačati cijeli tjedan što će uzrokovati izraženo jugozapadno visinsko strujanje prema nama.

Prikaz trenutne sinoptičke situacije gdje je vidljivo da nad većim dijelom Europe prevladava niži tlak od ciklone kod Irske. Plave boje – niži tlak, žute boje – viši tlak. Izvor : Neverin

Ciklona sa sjeverne strane zahvaća hladan zrak koji se nalazi na sjevernom Atlantiku te ga rotira i spušta u južnije krajeve prema zapadnoj i jugozapadnoj Europi. Dio ugrijane hladne fronte tijekom srijede će doći do područja Alpa gdje će se pokušati oformiti sekundarna ciklona, no zbog brzog prelaska fronte do toga neće doći već će se sekundarna ciklona razviti nakon prolaska Alpa, a našem području omogućiti nastavak jugozapadnog visinskog strujanja.

Tako će prolaskom fronte u srijedu navečer jugo okrenuti na jugozapadnjak, a nestabilno vrijeme će se nastaviti sve do stvaranja i jačanja anticiklone nad sjevernom Afrikom ovog četvrtka koja će osim pojačavanja jugozapadnog visinskog strujanja postepeno ipak podizati tlak zraka.

Prikaz sinoptičke situacije u petak kada će anticiklona na jugu Mediterana biti u svom vrhuncu jačanja, a crvenom strelicom je označeno od kuda će toplina sa sjevera Afrike stići do nas. Kako se anticiklona bude udaljavala prema istoku tako će toplina sve više zahvaćati Balkanski poluotok. Izvor : Neverin, dorada: RiMeteo

Osim podizanja tlaka, anticiklona će omogućiti toplini na sjeveru Afrike da se uzdigne prema našem području pa bi već tijekom petka uz jaku južinu temperature trebale porasti na kasno proljetne. Vikend će stoga proći većim dijelom suh, ali ne i manje vjetrovit, a izraženije zatopljenje posebno će osjetiti područja s kopnene strane Dinarida gdje će uslijed adijabatskog zagrijavanja zraka temperature na površini narasti do ljetnih vrijednosti, odnosno do oko 30°C! Naše će područje pritom biti najmanje zahvaćeno toplim „bazenom” pa će ovdje temperature ipak ostati u okvirima kasno proljetnih.

Prikaz odstupanja temperature po visini (na 850hPa ~1500 m.n.v.) gdje je vidljivo da će krajem vikenda i početkom idućeg temperature ići i 15°C više od prosjeka! Biti će to enormno temperaturno odstupanje za kopnenu Hrvatsku, osobito istok te Srbiju! Izvor : Neverin

S obzirom da će na zapadnoj Europi i dalje biti aktivna ciklonalna aktivnost, a anticiklona bi ponovno trebala slabiti krajem tjedna, izgledno je ponovno spuštanje tlaka i ulazak pod utjecaj ciklonalne aktivnosti koja bi početkom idućeg tjedna mogla donijeti novu frontu, odnosno nestabilnost popraćenu oborinama.

Dakle slijedi nam nekoliko kišnih dana popraćenih uz jako jugo, a vikend donosi kratkotrajnu pauzu od oborina i nešto više temperature dok bi uskršnji ponedjeljak ipak mogao proći u znaku novih oborina, no za detaljniju prognozu za vrijeme Uskršnjih praznika, popratite našu RiMeteo trodnevnu prognozu.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Srijeda oblačna, u zaleđu Rijeke povremeno je moguća rosulja ili slaba kiša, a zatim popodne stiže oborinski val i fronta će na čitavom području prevladavati umjerena kiša, lokalno s pljuskovima i grmljavinom te sitnom tučom osobito navečer pri nailasku hladne fronte. Nakon prolaska fronte zadržat će se oblačno do kraja dana. Ukupno bi moglo pasti 5 – 35 mm kiše. Puhat će umjereno i jako jugo, na jugu Kvarnera s olujnim udarima, a prolaskom fronte vjetar će okrenuti na umjeren do jak jugozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

Prikaz ukupne količine oborine tijekom srijede. Izvor : Meteoadriatic

Četvrtak uglavnom oblačan uz povremenu slabu do umjerenu kišu koja lokalno može biti i jaka osobito popodne kada će se proširiti na čitavo područje. Ukupno bi moglo pasti 1 – 30 mm, a lokalno u zaleđu Rijeke i gorju do 60 mm. U prvom dijelu dana puhat će umjeren do jak jugozapadnjak, a zatim okretanje na jugo. Krajem dana vjetar će dodatno pojačat pa može biti olujnih udara juga, u gorju jugozapadnjaka. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 12 – 17°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C.

Prikaz brzine udara vjetra u četvrtak navečer. Lokalno će biti olujnih udara juga i jugozapadnjaka. Izvor : Meteoadriatic

Petak uz umjerenu naoblaku pa na Kvarneru može biti i kratkotrajnih sunčanih razdoblja, a u zaleđu Rijeke i gorju umjerena do potpuna naoblaka pri čemu nije isključena ni mogućnost za kratkotrajnu slabu kišu ili rosulju. Puhat će umjereno do jako jugo, u gorju jugozapadnjak, krajem dana i s lokalnim olujnim udarima. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 8 – 13°C.

Subota još prvi dio dana umjereno oblačan, a zatim razvedravanje. Puhat će jako jugo s olujnim udarima. Temperaturno osjetno toplije, maksimalna na Kvarneru do 22°C, a u Gorskom kotaru do 19°C.

Nedjelja također umjereno oblačna uz sunčana razdoblja puhat će jugo, ali nešto slabije nego u subotu. Temperaturno slično suboti.

Prikaz temperature zraka u nedjelju sredinom dana. Vidljivo je da će naše područje generalno biti najhladnije od ostatka regije, a na istoku Hrvatske bi u isto vrijeme moglo biti i 10°C više temperature. Biti će to uvod u još topliji ponedjeljak u kopnenoj Hrvatskoj i Srbiji! Izvor : Meteoadriatic

Sličan sadržaj