Hladna jutra, topli dani / Anticiklona “pojela” pola Europe

Clipboard01

S prestankom djelovanja zadnje ciklone koja je donijela lokalno i obilniju oborinu, njeno mjesto je zauzeo jaki anticiklonalni sustav koji je doslovno zauzeo pola Europe, s centrom koji je u početku bio nad Rusijom, a do kraja tjedna se spustio južnije, tako da se u ovom trenutku nalazimo u središtu ove anticiklone, čiji se centar proteže od Ligurskog do Crnog mora.

Kao što vidite na priloženoj NASA-inoj satelitskoj snimci polje vedrine je jako veliko. Međutim, situacija nije posve čista. Nad kontinentom ima magle, a na Jadranu, posebno sjevernom bure.
U situacijama s ovako položenom anticiklonom, postoji dotok hladnijeg zraka sa sjeveroistoka pa su jutra hladna, a danju sunce uspije stvoriti osjećaj toplog vremena, iako zbog prisutnosti bure to bude dosta umanjeno.

U 7 sati u nedjelju Zavižan je mjerio -3 uz jak vjetar, slijedili su ga Gospić, Parg i Delnice s 1°C, Otočac 2°C, Crni Lug 3°C, Kukuljanovo, Senj i Rijeka 9°C, Crikvenica 11°C, Rab, Opatija i Krk 12°C, te najtopliji Cres i Mali Lošinj s 13°C.

Na Kvarneru je trenutno (14:00) vedro vrijeme, puše umjerena i jaka bura.
Trenutno najtoplije u Rijeci s 19°C, slijede Rab i Bakar s 18°C, Opatija 17°C, Mali Lošinj, Cres i Crikvenica 16°C, Krk 15°C te Kukuljanovo i Senj 13°C.
U Gorskom kotaru i Lici također obilje sunca, mjestimice ima umjerene naoblake. Hladno je.
Zavižan mjeri 0°C, Delnice 7°C, Parg, Crni Lug, Gospić i Otočac 8°C.

Bura i dalje stvara probleme u prometu, pa tako, samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice. Obilazak za ostale skupine vozila je Starom cestom kroz Gorski kotar-DC3.
Na Krčkom mostu, dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Senja te na autocesti A7 Draga-Šmrika zabrana je prometa za: autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina vozila) a na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).
Ne prometuju katamarani Novalja-Rijeka i Mali Lošinj-Rijeka.

Ponedjeljak će biti preslika nedjelje s tom razlikom da će bura oslabjeti, ali će ujutro biti hladno. U kotlinama Gorskog kotara i Like osim jutarnje magle temperatura će se spustiti i do -5°C, dok će osjetno toplije biti na Kvarneru.

Vrijeme nakon ponedjeljka pa do kraja tjedna bez promjene, s time da će do četvrtka bura izostati pa će i temperature porasti (posebno jutarnje), a od četvrtka pa do nedjelje, slijedi ponovno jačanje bure.

Sličan sadržaj