Umjeren potres u Sloveniji, osjetio se i u Zagrebu / Potres zatresao i Dalmaciju

Clipboard01

Nedjelju obilježava iznimna seizmička aktivnost na širem području od Slovenije do Albanije, iako nema povezanosti između potresa.

Prema izvještaju GFZ-a, danas 01. studenoga 2015. g. u 08 sati i 52 minute zabilježili su seizmografi Seizmološke službe umjeren potres s epicentrom 7 km jugozapadno od Brežica u Sloveniji. Potres je bio magnitude 4.3 prema Richteru, a u epicentralnom se području osjetio intenzitetom V-VI stupnja Mercalli–Cancani-Siebergove ljestvice. Poznato je da se potres osjetio na širem području Zagreba.

Za sada nema vijesti o materijalnoj šteti, iako je ova magnituda mogla počiniti materijalnu štetu. Nakon glavnog potresa uslijedio je niz slabijih, kako obično biva u ovakvim situacijama.

Potres na širem splitskom području
Sat vremena ranije, slabiji potres zabilježen je na širem splitskom području. Magnituda potresa bila je 2.0 stupnja po Richteru, a epicentar se nalazio 41 km istočno od Splita. Nastao je na dubini od 2 km (hipocentar).

Potres u Albaniji
Najjači od svih potresa zabilježen je na području Albanije, pola sata prije od dalmatinskog. Magnituda od 4.9 stupnjeva po Richteru, pogodila je unutrašnjost zemlje, s epicentrom 34 km istočno od Tirane. Nema izvještaja o posljedicama, a zanimljivo za ovaj potres je činjenica da je prije glavnog uslijedio niz slabijih potresa, što i nije baš uobičajena situacija.

Naslovna: Epicentri nedjeljnih potresa

Sličan sadržaj