Hladno i vrlo hladno jutro | Stiže zatopljenje s kišom

Proteklo je jutro bilo prema službenom mjerenju najhladnije jutro ove zime u Rijeci. Živa se u termometru na Kozali spustila do -2.6°C, s čime je nastavljen niz od četiri dana za redom s negativnim predznakom minimalne temperature, a izuzmemo li 14. siječnja kada je bilo 1.4°C, niz se može produžiti za još dva dana.

U Pargu ponedjeljak ujutro nije ponudio najnižu temperaturu. Izmjereno je -9.5°C, dok je najnižih -11°C izmjereno 13. siječnja.

Ni službene otočne postaje nisu zabilježile najniže vrijednosti ove zime. ali je također bilo hladno. U Rabu je izmjereno 0.4°C, dok je najniža temperatura do sada ove zime bila -0.4°C, a zabilježena je u nedjelju ujutro.
Slično je i s Malim Lošinjem, koji je u nedjelju imao najnižu temperaturu od 2.8°C, dok je u ponedjeljak ujutro bilo toplije za 0.3°C.

Minimalne temperature 18.1.2021., Meteociel.fr

Slijedi zatopljenje s kišom

Nakon ove hladne epizode, doći će do promjene postavki sinoptičkih sustava nad Europom, a anticklonalni blok na Atlantiku bit će zamijenjen učestalim ciklonama, koje će sa svoje prednje strane povlačiti osjetno topliji zrak na Europu, što će rezultirati znatnim zatopljenjem.

Kod nas to znači uspostavu riječkog vremena, gdje će u jugozapadnoj visinskoj struji pritjecati topao i vlažan zrak, zbog čega će se stvoriti uvjeti za kišu.

Tako će od srijede do kraja tjedna biti oblačno s povremenom kišom, koja obilnija može biti na riječkom području i na zapadu Gorskog kotara. Temperature će osjetnije porasti pa će vrijednosti vrlo brzo prijeći granice prosjeka.

Neverin.hr

Naslovna: DHMZ

Sličan sadržaj