Hladno posljednje ljetnje jutro: Delnice i Parg 4°C, Rijeka 11°C / Počinje kalendarska jesen

TMin@Pljusak
TMin@Pljusak

Po prolasku ciklone vrijeme se stabiliziralo uz dotok osjetno hladnijeg zraka sa sjeveroistoka Europe.

Zbog toga je u četvrtak osvanulo najhladnije jutro drugog dijela godine na ovim porostorima i posljednje kalendarskog ljeta. Na Zavižanu je izmjeren tek 1°C, u Delnicama i Pargu 4°C, Rijeci 11°C, Rabu 14°C, a Malom Lošinju 15°C. Zasigurno je ponedje u Gorskom kotaru na poznatim mrazištima bilo i hladnije, ai o tome ne postoji izmjeren podatak.

Nakon hladnog jutra uslijedio je topliji dan od prethodnih uz temperature u 13h od 6 u najvišem gorju do 17°C u Lici, dok se na sjevernom dijelu Jadrana kreću od 18°C u Istri do 24°C na jugu Kvarnera.
Četvrtak ujeedno znači i postupno slabljenje sjevernog strujanja te dotok toplijeg zraka s jugozapada Europe.

U danima koji slijede do kraja tjedna bit će bar djelomice sunčano i suho vrijeme, uz svježa jutra i tople dane. Na znake su da bi takva situacija mogla potrajati i sljedećih 7 dana, nakon čega se “kuha” promjena vremena za sam kraj mjeseca.

Počinje kalendarska jesen

Za kraj još napomena da danas u 16:21 i kalendarski stiže jesen, a na južnu polutku proljeće. Kod nas nastupa jesenska, a kod njih proljetna ravnodnevnica. Ekvinocij ili ravnodnevnica događa se dva puta godišnje i odgovara trenutku kada sunčeve zrake padaju okomito na Zemljin ekvator. Naziv ekvinocij potječe iz latinskog jezika, aequinoctium = jednonoćje.
Ravnodnevnica se događa svake godine u dva određena trenutka u vremena (a ne dva cijela dana), i to kada kada se Sunce sa Zemljina ekvatora može promatrati vertikalno iznad promatrača. To se uvijek događa 20/21. ožujka i 22/23. rujna.

Na Sjevernom polu počinje polarna noć, a na Južnom polarni dan. Noć će se nastavljati produljivati, a dan skraćivati (za 7 dana bit će kraći za 13 minuta), i tako će biti sve do prvog dana kalendarske zime

Tijekom jeseni dolazi do najizraženijeg pada temperatura u odnosu na prethodno godišnje doba. Sunčeve zrake padaju pod sve većim kutem, sve manje griju, a hlađenje uz duge noći sve više dolazi do izražaja.

Zbog činjenice da će more uskoro biti toplije od kopna, dolazit će i do češćih stvaranja ciklona u Sredozemlju, zbog čega tijekom jeseni u Rijeci padne i najveća količina kiše. Stiže pravo “riječko” vrijeme.

Sličan sadržaj