Rijeka – “grad bez mora”, a mi i dalje bez odgovora

clipboard01

DHMZ iliti punim nazivom Državni hidrometeorološki zavod, ustanova je koja se bavi nizom djelatnosti vezanih uz meteorologiju, a u službi svojih građana, odnosno stanovnika Republike Hrvatske, koji plaćanjem poreza i ostalih redovnih davanja posredno financiraju njegov rad.
To znači da bi isti trebali biti na dispoziciji potonjima te ostvarivati kakvu-takvu komunikaciju. Međutim, to u praksi nije slučaj. Pokazat ćemo to na ezgaktnom primjeru.

Dana 6. kolovoza ove godine na mail adresu DHMZ-a uputili smo sljedeći mail:

Poštovani,

Od svih većih gradova na obali hrvatskog Jadrana, jedino Rijeka nema plutaču za mjerenje temperature mora. Zbog čega je tome tako i da li se planira nešto promijeniti po tom pitanju u budućnosti?
Riječani također koriste svoje plaže za uživanje u ljetu, a podatak o temperaturi mora bio bi od iznimne koristi, jer more u Rijeci jako često bude osjetno hladnije nego na obližnjim područjima.

Unaprijed hvala na odgovoru.

Srdačan pozdrav

Pogađate, osim automatskog odgovora da će nam biti odgovoreno, nikad ništa nismo dobili. Kao što vidite mail je napisan vrlo pristojno i korektno. Jednostavno nas je zanimalo što i širu riječku javnost, zašto Rijeka nema svoje mjerenje temperature mora, kad sva veća mjesta na Jadranu imaju?

Da li je to možda što nemamo more ili nam nije dovoljno čisto? Kao što znate ni jedno ni drugo nije točno. Rijeka itekako ima i more, a i njegova kakvoća je na izvrsnoj, tek u manjoj mjeri zadovoljavajućoj razini, a riječke su plaže u ljetnim mjesecima pune. Očito ćemo morati i dalje nagađati o uzroku, jer odgovora nema ni danas.

Ostaje jedino žal zbog niske razine profesionalnosti onih koji bi to trebali imati u malom prstu. Zapravo hrvatske državne službe imaju mnogo toga zajedničkog, a to je iznimno niska doza profesionalizma, naravno uz iznimke.
Vidjeli smo to i na primjeru kontaktiranja seizmološke službe da nam pošalju broj potresa u Rijeci otkako imaju takvu evidenciju. Nikad odgovor nismo dobili. Poslali smo isti mail Slovencima. Kroz 24h smo dobili odgovor da oni vode evidenciju samo svojih potresa, a da se za riječke potrese obratimo Hrvatima, od kojih nikad nismo dobili odgovor.

Da nije sve tako crno, i da uvijek postoje iznimke, pokazuje to svojim primjerom glavni meteorolog HRT-a Zoran Vakula s kojim imamo izvrsnu komunikaciju. Upravo on nam je i savjetovao da se za pitanje o Rijeci, obratimo DHMZ-u, a mi smo mu već tada izrazili sumnju da ćemo odgovor ikada dobiti. Nažalost, bili smo u pravu. Eh da su svi kao Vakula…

Sličan sadržaj