I U HRVATSKOJ SE OČEKUJE EKSTREMNO VELIK VODENI VAL


Glavni centar za obranu od poplava Hrvatskih voda upozorio je danas da će prema prognozama, u Mađarskoj doći do novog maksimalnog vodostaja, najvišeg ikad zabilježenog na Dunavu, zbog čega se i Hrvatska mora pripremiti za vrlo ozbiljne situacije i ekstremno velik vodeni val koji će ovog vikenda početi ulaziti u zemlju.
Obilne kiše posljednih su dana pogodile središnju Europu i izazvale velike poplave, a najgore su poplavama pogođene Njemačka, Češka i Austrija, u kojima je do sada poginulo najmanje jedanaest osoba.
»Vrh vodenog vala približava se Beču, nakon čega očekujemo da će on sa svojim vrhom ući u područje Slovačke, do Bratislave, zatim dalje od Bratislave, a potom, za sedam od deset dana, vrh vodenog vala očekujemo i u Hrvatskom Podunavlju«, rekao je za Hinu voditelj Centra za obranu od poplava Zoran Đuroković.
Procijenio je da se očekuje dodatnih dva metra vodenog vala u Hrvatskoj.
Smatra da je naš sustav obrane od poplava u dobrom stanju i da su uz provedbu mjera obrane od poplave u svakom trenutku dana ili noći spremni na intervenciju.
Naglasio je da su jutros od 7 sati uspostavili mjere redovne obrane od poplave na ulaznom profilu u Hrvatsku u Batini jer se očekuje da će vodostaj u Batini premašiti +700 centimetara, a više od toga, rekao je, ovisi o daljnom razvoju hidroloških prilika na uzvodnom području.
Istaknuo je da kiša, koja prema njihovim informacijama i dalje pada na području Slovačke, Austrije i Mađarskoj, može zakomplicirati situaciju i dodatno utjecati na daljnji porast vodostaja Dunava u Mađarskoj.
»Spremamo se da do katastrofe ne bi došlo, ovo je iznimno velik vodeni val Dunava i kad je riječ o poplavama, apsolutna sigurnost ne postoji«, upozorio je.

Tekst: HINA
Foto: web

Sličan sadržaj