I u ovom tjednu dosta kiše, u gorju i snijega

Nakon pravog zimskog početka mjeseca, nastupila je južina i obilna kiša koja je protekla dva dana natapala Kvarner i Gorski kotar. Slično vrijeme očekuje se i u danima pred nama, no hladan će se zrak ipak približiti našem području pa Gorski kotar od sredine tjedna dobiva ponovno zimsko vrijeme.

Sinoptička situacija

Istok Europe ostaje i dalje po starom, prostrana anticiklona nadvila se na području Rusije i ne mrda s tog područja. Na drugoj pak strani, na Atlantiku, imamo oslabljeni anticiklonalni blok kojeg održava Azorska anticiklona, a odmah pored nje u sendviču između dvije anticiklone smjestio se sustav ciklona. Taj sustav ciklona svojim položajem oko Francuske i Engleske povlači hladan i vlažan zrak sa sjevera, a on se spušta do sjevera Italije gdje se stvara novi sekundarni centar koji zatim podosta utječe na vrijeme kod nas.

DHMZ

Kako centar ciklone kod Engleske biva na tom području već nekoliko dana tako se sekundarni centar kod Genove konstantno „hrani” pritokom hladnog zraka kojeg dovlači ciklona kod Engleske, a zbog slabe pokretljivosti sustava naše se područje češće nalazi u toplom sektoru ciklone, odnosno južini i kiši.

Do promjene u sinoptici dolazi već sutra kada anticiklonalni bok na Atlantiku slabi te se ponovno otvara zapadno strujanje ciklona odnosno zonalno strujanje. Time će se uspostaviti nailazak novih ciklona iz Kanade, a već prva od njih izbacit će ciklonu kod Engleske što će omogućiti cikloni kod Genove da se krene pomicati prema istoku.

Do te situacije naše bi područje bilo ponovno na udaru jake južine i kiše, no uz pomak Genovske ciklone do nas će krenuti pritjecati hladan zrak sa sjevera Alpi koji bi u spoju s južinom u višim predjelima obilježio snijegom.

Već od sredine tjedna, prema našem području krenut će se spuštati nova ciklona koja se razvila uz pomoć zonalnog strujanja kod Engleske, a koja će upasti u Sredozemlje, no ona bi trebala dati nešto manje oborina nego prijašnja.

Krajem tjedna Atlantik u potpunosti preuzima zonalno strujanje što kod nas inače znači manjak zimskih scenarija, no ne nužno jer je hladnoga zraka podosta sjevernije od nas. Tako primjerice krajem tjedna možemo očekivati još jednu ciklonu, no ona je prva koja bi nam nakon kiše donijela suho zahladnjenje uz stabilizaciju i buru pa bi i od kiše mogli malo predahnut.

Prognoza vremena

Danas na Kvarneru uz umjerenu do povećanu naoblaku, a već od podne kiša je izgledna u Riječkom zaleđu i gorju. Popodne su izgledni i pljuskovi kao i popunjavanje naoblake te širenje kiše na ostatak područja, a kiša bi iznad 1300 m.n.v. padala u obliku snijega. Ukupno bi moglo pasti do 20 mm. Na Kvarneru će puhati umjereno i jako jugo prema otvorenom moru i s olujnim udarima, a u Gorskom kotaru umjeren jugozapadnjak. Dnevna temperatura na Kvarneru 6 – 12°C, u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Utorak potpuno oblačan, od sredine dana kiša će se proširiti i na ostatak područja, a može biti i izraženih pljuskova, snijeg neće padati pošto će po visini malo ugrijati. Lokalno bi mogla pasti vrlo obilna količina kiše (do 100 mm) posebice oko Učke te ponovno na jugozapadu Kvarnera, a ostatak područja skupit će uglavnom 10 – 40 mm. Jugo će pojačati od jutra na jako i olujno lokalno i s orkanskim udarima, valja stoga biti na oprezu ukoliko se kreće po moru jer bi valovi na Kvarneriću mogli dosezati 3 m, a na otvorenom moru i 8 m ! Navečer slijedi okretanje na jak istočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, lokalno do 13°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

U srijedu još do sredine dana uz povremenu kišu, zatim kratkotrajna stabilizacija uz pojavu sunca, a navečer ponovno umjereno do potpuno oblačno, a u Gorskom kotaru i snijeg koji će u početku padati iznad 800 m.n.v., a zatim će se spuštati snježna granica. Na Kvarneru do sredine dana slabo jugo, a zatim potpuno smirivanje do navečer kada vjetar okreće na umjerenu i jaku buru s olujnim udarima, a u Gorskom kotaru slab sjeverac. Jutarnja temperatura na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Četvrtak uglavnom oblačno i nestabilno. U Gorskom kotaru će padati snijeg uz stvaranje tanje akumulacije.

Petak ponovno u znaku kratkotrajne promjene uz slabu kišu, u gorju i snijeg, a zatim od vikenda postepeno stabilizacija na čitavom području.

Sličan sadržaj