I u ovom tjednu temperature ispod prosjeka / Snijeg iznad 1000 metara u prvoj polovici tjedna

gfsopeu18_39_1

Na sinoptičkoj karti Europe dominira situacija u kojoj se nad Skandinavijom nalazi jaka anticiklona koja se proteže sve do Španjolske, a po čijoj istočnoj strani pritječe, osjetno hladniji zrak od onog što bi trebao po prosjeku za ovo doba godine. Istovremeno je Sredozemlje nestabilno pa povremeno ima i jačih oborina kao što je bio slučaj u petak kada je zbog utjecaja ciklone s juga Sredozemlja, lokalno na jugu Hrvatske pala i veća količina kiše (98 mm). Daleko od ciklone, na sjeveru Jadrana nekih značajnijih oborina nije bilo.

Razlika u tlaku između Skandinavije i Sredozemlja stvara i jak vjetar na području sjevernog Jadrana koji će po prognostičkim materijalima svoju najveću snagu imati tijekom ponedjeljka i utorka, a mogu se mjeriti udari između 117 i 130 km/h.
Upravo prisutnost nestabilnijeg zraka u Sredozemlju (stvara se plitka ciklona) rezultirat će i kišom mjestimice na Kvarneru i u Gorskom kotaru, a najviše kiše mogu dobiti Gorski kotar te istočno priobalje. U Gorskom kotaru padat će kiša, ali veća količina hladnog zraka koji stiže, sigurno će rezultirati i snijegom na predjelima iznad 1000 ili 1100 metara, posebno do četvrtka kada će se nad nama i nalaziti najhladniji zrak.

Potom se vidi manje zatopljenje, ali i dalje prognostički modeli ne vide povratak temperatura u prosjek čak niti do kraja tjedna. Ali, nema niti potpune stabilizacije, oborine bi prema kraju tjedna trebale biti sve češće.

——————————————-
Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE, koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Sličan sadržaj