Crne brojke uragana Matthew: Poginulo blizu 1000 ljudi

clipboard01

Karipskim i američkim dijelom Atlantika harao je ili još uvijek hara razorni uragan Matthew. Posljednji podaci govore o blizu tisuću žrtava ovog nevremena, a iz SAD-a stižu i podaci o rekordnim količinama kiše te poplavama. Jedan je od najjačih tropskih sustava koji je u povijesti pogodio SAD i Karibe.

I nakon cijelog pohoda, i dalje je snažan. Trenutno se udaljava od obala SAD-a i prelazi i 35 stupanj sjeverne zemljopisne širine, ali je i dalje uragan 1. kategorije (iako gubi tropska svojstva), što samo govori o snazi ovog tropskog sustava. Ni Karibi ni SAD nisu ga uspjeli toliko oslabiti da bi se raspao. Upravo suprotno, stalno je dobivao na snazi.

Njegov put počeo je još 28. rujna kada se kod Malih Antila formirala tropska oluja koja je ulazeći dublje nad južne Karibe naglo jačala. Tijekom petka, 30. rujna uragan je drastično ojačao i u samo 24 sata je prosječna brzina najjačih vjetrova porasla za 128 km/h, što je još smo pošlo za “rukom” Felixu 2007. i Wilmi 2005. godine. Matthew je ujedno prvi atlantski uragan pete kategorije u zadnjih devet godina, posljednji je to bio već spomenuti Felix, ali je Matthew to postao na najnižoj geografskoj širini.
102 sata je imao status uragana 4. ili 5. kategorije (najviše za listopad), 3. ili više kategorije 7.25 dana, najviše u povijesti satelitskog praćenja.
Po prvi put od istog uragana stradali su Haiti, Kuba i Bahami.

Prvi se na udaru našao Haiti 4. listopada koji je zahvaćen punom snage uragana 4. kategorije. Dijelovi otoka potpuno su devastirani, naročito krajevi bliži centru oluje. Broj žrtava narastao je gotovo na 900.
Nakon prolaska Haitija, uragan je prošao preko Kube, a potom i Bahama, a zahvaljujući dobrom sustavu upozorenja, izbjegnute su ljudske žrtve. Na Bahamima je on postao tek drugi uragan 4. kategorije u povijesti. Prije njega to je bio Joaquin iz 2015. godine.
U konačnici, na putu mu se našao i SAD. Potez od Floride do Karolina zahvaćen je za vikend kišom i vjetrom, uz veliku materijalnu štetu. 2 milijuna ljudi ostalo je bez struje, palo je i do 500 mm kiše, a poplave su ušle na kopno i 200 km od obale. PŠoginulo je najmanje 14 osoba. Ovome treba dodati i veliku količinu vode koju je uragan stvorio prilikom kretanja, razina plime na obali ponegdje je dosegnula rekordne vrijednosti.

Naslovna: cijeli put uragana Matthew od nastanka do prijelaza u vantropski sustav

Sličan sadržaj