Idući tjedan i dalje promjenjivo uz čestu kišu (PGŽ)

null
Prognostički materijali polako nam se usklađuju oko vremenskog perioda za narednih desetak dana. Prije nekoliko dana modeli su ukazivali na osjetnije zahlađenje u našim krajevima, ali smo isto tako upozorili, da zahlađenje može nestati s prognostičkih modela kao “gumicom obrisano”, što se i dogodilo.

Naime, po tko zna koji put ove zime utjecaj ciklona s Atlantika ne posustaje i ne slabi, što onemogućuje anticikloni s Azora njezino širenje prema V.Britaniji i dalje prema sjeveru, koja bi napravila svojevrsni blok iznad Atlantika i zapadne Europe. Takvo pozicioniranje anticiklone blokiralo bi dotok toplog i vlažnog zraka s Atlantika prema Europi, a istovremeno bi otvorilo put hladnijem zraku sa sjevera i sjeveroistoka prema našim krajevima, sve do Sredozemlja.

Kako u narednih desetak dana prognostički materijali ne vide mogućnost uspostave anticiklonalnog bloka iznad Atlantika, i dalje će naši krajevi ostati pod utjecajem ciklona s Atlantika uz jako jugozapadno strujanje. Takav raspored baričkih sustava rezultirat će iznadprosječnim temperaturama zraka za ovo doba godine na našim prostorima.

Danas i sutra očekuje nas pretežno oblačno vrijeme uz povremene slabe oborine, češće i učestalije tijekom nedjelje prema kraju dana.

U ponedjeljak će doći do formiranja plitkog ciklonalnog centra iznad sjeverne Italije, koje će nam lokalno donijeti izraženije oborine na području naše županije. Glavnina oborina se očekuje u prvom dijelu, dok će prema večeri oborine postupno slabiti.

Još tijekom utorka može biti vrlo slabih oborina, a zatim se očekuje prestanak oborina i smanjenje naoblake od sredine dana, uz mogućnost za kraća sunčana razdoblja duž obale u poslijepodnevnim satima.

U srijedu u prvom dijelu dana djelomično sunčano, dok se u poslijepodnevnim satima očekuje postupno naoblačenje a krajem dana i povremene oborine. U noći sa srijede na četvrtak oborine ponegdje mogu biti i izraženije uz grmljavinske pljuskove.

U četvrtak u jutarnjim satima vjetar će kratkotrajno okrenuti na sjeverne smjerove pa će doći do pritjecanja malo hladnijeg zraka, s kojim u najvišem gorju može pasti malo snijega.

Od petka i dalje promjenjivo uz nešto niže temperature zraka, ali će i dalje ostati iznadprosječne za ovo doba godine, osobito u gorju.

Neko konkretnije i jače zahlađenje ne vidi se u narednih desetak dana, što ne znači da je zimi definitivno kraj. Poučeni iskustvom bilo bi vrlo neozbiljno donositi takve zaključke, jer pred nama je dobrih mjesec dana kada zima itekako zna ošinuti svojim “repom”.
Grafika: ECMWF model.

Sličan sadržaj