INVERZIJA | Rijeka hladnija i od Zavižana, a konkretnija zima stiže uskoro

Iako se to po današnjem vremenu ne može zaključiti, na vrijeme djeluje anticiklona čiji se centar nalazi iznad našeg područja.
Upravo zbog činjenica da nismo na rubovima te anticiklone, nema nekog zamjetnijeg vjetra i stvoreni su uvjeti za stvaranje temperaturne inverzije. Hladni zrak je vlažniji i teži i drži se blizu tla, dok je iznad tog inverznog sloja osjetno toplije.

Rijeka hladnija i od Zavižana, u Delnicama proljeće

Najbolje se to vidi na primjeru temperatura od 13h (DHMZ), gdje je sjeverni Jadran uz gorje i šire zagrebačko područje najhladniji u Hrvatskoj, a Rijeka (8.7°C) hladnija čak i od Zavižana (9.0°C).
Istovremeno se u Gorskom kotaru uz sunčano vrijeme temperatura popela gotovo na proljetne vrijednosti. U Pargu je izmjereno 13°C, Crnom Lugu 14°C, a u Delnicama čak 16°C.
Na otocima također nije bilo neke znatnije topline, u Krku, Rabu i Malom Lošinju izmjereno je tek 10°C.

Što je dovelo do ovakvog razvoja vremena?

Magla je nastala kao posljedica niza anticiklonalnih dana bez previše vjetra, kada po visini pritječe toplina, dok je hladni zrak teži i vlažniji te je nastala temperaturna inverzija. Noću se prizemni sloj dodatno ohladi uz zasićenje vlagom, dolazi do kondenzacije i stvaranja magle ili niske naoblake kao što je trenutno slučaj. Da bi se taj sloj razbio potrebna je promjena vremena i stvaranje bilo kakvog strujanja, koje će stvari vratiti u “normalu”.

Utorak sličan, a u srijedu južina

Prema najnovijim prognostičkim materijalima, niti utorak neće donijeti promjenu sinoptičke situacije. Bit će gotovo preslikan ponedjeljak, samo uz malu izmjenu, a ta je da ponegdje može biti i rosulje iz niskih oblaka. U gorju će biti osjetno toplije.
U srijedu ćemo doći pod utjecaj nadolazeće promjene vremena, čija se glavnina očekuje od četvrtka pa će i ojačati vjetar južnih smjerova, koji će rastjerati inverziju.

Stiže zima, ali je prerano za proglasiti veljaču iznadprosječno hladnim mjesecom

Ovih dana s raznih strana stižu najave o hladnijoj veljači u odnosu na trenutno važeći prosjek. U priču su se uključili i profesionalni meteorolozi. Načelno govoreći, ansambalski računalni izračuni navode na to, no ruku na srce stvari i nisu posve kristalizirane da bi već sada procjenjivali cijeli mjesec pred nama.

Pojednostavljeno, sve se svodi na “igru” i međudjelovanje različitih zbivanja prvenstveno na Atlantiku između dva protivnika, zonalnih strujanja i prodora ciklonalnih sustava te anticiklonalnog bloka.

Njihovo postavljanje te postojanost prilično utječu na priljev hladnijeg zraka s viših zemljopisnih širina. Zasad je problem u postojanosti anticiklonalnog bloka koji se ne pretjerano suvereno postavlja, a od toga dosta ovisi tempo i količina prodora hladnog zraka u naše krajeve.

Zato bi eventualno bilo primjerenije najaviti početnu dekadu veljače koja u svojim naznakama vraća zimu nakon dosadašnjeg fijaska u najvećem dijelu Hrvatske, pa tako i na području PGŽ.

Naslovna: Magla i niska naoblaka okupirali su sjeverni Jadran | meteofvg

Sličan sadržaj