Dominacija anticiklone se nastavlja, bez značajnih promjena do daljnjeg

Prikaz sinoptičke situacije na današnji dan 25.01.2022 . Crvenija boja – viši tlak, plava boja – niži tlak
Izvor naslovne ilustracije : Windy

Prije 14 dana u našoj tjednoj najavi vremena spomenuli smo da se jaka i stabilna anticiklona može zadržati na nekom mjestu poprilično dugo, a ponekad samo par dana. Ovoga puta je slučaj poprilično duge anticiklone koja se smjestila na području zapadne Europe i već tri tjedna praktički ne mrda s te pozicije (izuzev par pomaka/oscilacija). Takav položaj anticiklone i raspodjela sustava na sinoptičkoj karti, Grčkoj i Turskoj donosi obilne snjegove, a naše područje od iste sinoptike dobiva tek kratkotrajne hladne i suhe prodore zraka bez stvaranja ciklone kod Genove, a samim time i bez značajnih oborina.
Slično se vrijeme kao i proteklih dana (tjedana) očekuje i u ovome tjednu, a kada će doći do značajne promjene sinoptičkih postavki još se ne zna.

Sinoptička situacija

Centar anticiklone trenutno se nalazi istočno od nas, iznad Srbije, a grebenom se spaja s drugim anticiklonalnim centrom koji se nalazi kod Azora i time tvore jedno veliko područje visokog tlaka i stabilnog zraka preko čitave zapadne, južne i središnje Europe. Centar koji se nalazi bliže nama ujedno je i glavni uzročnik nailaska hladnog zraka kojeg je anticiklona povukla s istoka, a koji je uzrokovao jedno od najhladnijih jutara u Hrvatskoj, ali i regiji do sada ove zime, no pošto se naše područje nalazi na krajnjem zapadu (najdalje od centra), ostajemo najslabije „pogođeni” tim hladnim prodorom pa on nije tako izražen u vidu velikih minusa.

Ni takva situacija neće potrajati dugo, već od srijede slijedi zatopljenje po visini iz smjera sjeverozapada zbog slabljenja centra kod Srbije i jačanja centra kod Azora pri čemu će hladan zrak biti odguran dalje prema istoku, a do našeg područja će pristići topli sektor. Pod takvim sjeverozapadnim suhim i toplim strujanjem nalazit ćemo se do četvrtka što neće bitnije utjecati na vrijeme kod nas, no zatim će uslijediti dodatno zagrijavanje viših slojeva atmosfere pa postoji mogućnost za ponovnu pojavu morske magle ili niske naoblake na otvorenom moru, obalama Istre, ali i Kvarnera.

U isto vrijeme uslijedit će uzdizanje grebena anticiklone kod Azora prema Islandu, a pritom će greben zahvatiti područje hladnog zraka i krenuti ga spuštati prema nama, no izgledno je da će se i taj prodor prvo spustiti preko istočnog ruba Alpa što će ponovno uzrokovati izostanak ciklone i uglavnom suh nalet hladnoće koju će popratiti brzinska fronta.

Ukoliko ne dođe do promjene, početak vikenda bi ponovno mogao biti malo hladniji, a oborine su izgledne jedino tijekom petka. Značajnije promjene vremena i dalje nema na vidiku.

Detaljna prognoza za PGŽ

Utorak na čitavom području pretežno vedar. Puhat će povremen slab vjetar promjenjiva smjera, a popodne na moru slab sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru od – 2 do 3°C, lokalno u zaleđu Rijeke do – 4°C, a u Gorskom kotaru od – 11 do – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 4 – 9°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

Jutarnja temperatura u utorak. Izvor : Meteoadriatic

Srijeda uglavnom na čitavom području pretežno vedra, sredinom dana postoji mogućnost za kratkotrajnu umjerenu naoblaku u gorju. Vjetar na Kvarneru slab uglavnom sjevernih i sjeveroistočnih smjerova, a u Gorskom kotaru slab promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, u zaleđu Rijeke do -2°C a u Gorskom kotaru od – 6 do – 1°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Četvrtak na čitavom području veći dio dana uz umjerenu visinsku naoblaku. Na jugu Kvarnera i uz obalu Istre moguća je pojava morske magle ili niske naoblake, najsunčanije u gorju. Na Kvarneru će puhati slab vjetar promjenjiva smjera, a u Gorskom kotaru od sredine dana slijedi postepeno jačanje jugozapadnjaka. Jutarnja temperatura na Kvarneru 0 – 5°C, u zaleđu Rijeke lokalno do -3°C, a u Gorskom kotaru od – 7 do – 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Prikaz naoblake u četvrtak ujutro. Tamnija siva – niska naoblaka ili deblji sloj naoblake, svijetlo siva- visinska naoblaka.
Izvor : Meteoadriatic

Petak uglavnom oblačan, od jutra uz mogućnost za malo slabe kiše, u višem gorju i malo snijega, a zatim sredinom dana slijedi nailazak fronte. Nakon prolaska fronte slijedi razvedravanje sa sjevera. Zapuhat će sjeverac i bura, a temperature će biti u osjetnom padu za nekoliko stupnjeva. Detaljnije u Rimeteo trodnevnoj prognozi.

Vikend promjenjiv, no većinom suh, temperaturno oko prosjeka.

Sličan sadržaj