Stiže brzopotezna promjena, vikend ispodprosječno hladan

Izvor naslovne ilustracije : Meteociel

Anticiklonalno (stabilno) vrijeme prisutno je nad našim područjem već gotovo tjedan dana što je uzrokovalo sunčano, vedro i ne odveć hladno vrijeme , iako su jutarnje temperature bile lokalno zimske zbog prisutne inverzije. Narednih dana stiže nam brzopotezna fronta koja će samo nakratko uzrokovati nestabilnosti, uglavnom uz kišu i snijeg, a kasnije i buru.

Sinoptička situacija

Centar anticiklone (A1) trenutno se nalazi baš iznad Hrvatske te svojim djelovanjem zahvaća gotovo čitavu Europu. Isti sustav je povezan grebenom s drugim anticiklonalnim centrom (A2) koji se nalazi nad sjevernim Atlantikom i time tvore „zid” koji povezuje Europu i Grenland i čuva naše područje od nailaska ciklonalnih sustava s Atlantika. Međutim, odmakom centra (A1) prema Turskoj, jačat će centar nad sjevernim Atlantikom (A2) što će uzrokovati povlačenje hladnog polarnog zraka s Grenlanda prema središnjoj Europi. Daljnjim pomakom anticiklone (A1) prema Engleskoj hladan zrak će se spuštati u sve niže geografske širine pa će već tijekom srijede pristići i do područja Alpa iz smjera sjeverozapada što će uzrokovati potenciranje ciklone s južne strane kod Genove.

Prikaz sinoptičke situacije u četvrtak, vidljiva je dominacija anticiklone A2 kao i pokušaj formiranja ciklone Pc1 kod Genove. Crna linija koja razdvaja zelenu i žutu boju predstavlja 0°C po visini te se nalazi točno na polovici Alpa. Izvor : Wetterzentrale

Potenciranje ciklone (Pc1) uzrokovat će okretanje smjera visinskog strujanja na jugozapadno prema našem području što će dovući relativno vlažan zrak po visini. No, premda će se anticiklona centrom nalaziti oko Irske, hladan zrak koji bude pritjecao prema Alpama pomicat će se prema istoku i time će nedovoljno hladnog zraka „procuriti” sa zapadne strane pri čemu se ciklona (Pc1) neće potpuno oformiti. U takvom slučaju do nas neće pristići puno vlage pa osim naoblake, oborine neće biti jako izražene.

Hladan zrak koji se pomaknuo prema istoku vrlo će brzo procuriti s istočne strane Alpa pa će fronta već u četvrtak sredinom dana biti kod nas te će nakon nje započeti novih nekoliko stabilnih i sunčanih dana, ali i dosta hladnih s obzirom da će po visini (na 1500 m.n.v.) biti -8°C. Anticiklona će od tog trenutka ponovno zavladati većim dijelom Europe sporo se pomičući prema istoku što će prema nama osigurati dotok sjeveroistočnog hladnog i suhog zraka.

Stoga još jedan vikend možemo uživati u pravim zimskim temperaturama (vjerojatno najnižim ove zime), u gorju uz povremenu naoblaku, a na Kvarneru uz buru.

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Srijeda veći dio dana pretežno vedra, a navečer slijedi postupan nailazak naoblake sa zapada koja će do kraja dana prevladavati nad čitavim područjem. Na Kvarneru uglavnom mirno, a od popodne uz postupno jačanje južine, dok će u Gorskom kotaru puhati umjeren do jak jugozapadnjak također u jačanju prema kraju dana. Jutarnja temperatura na Kvarneru 2 – 7°C, u zaleđu Rijeke do – 3°C, a u Gorskom kotaru od – 9 do – 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C.

Četvrtak uglavnom oblačan, a poslijepodne uz postepeno razvedravanje sa sjevera. Slaba kiša padat će od ranog jutra na čitavom području, iznad 850 m.n.v. i snijeg (na Učki 900 m.n.v.), a s nailaskom fronte oko podne slijedi prestanak oborina. Po kotlinama Gorskoga kotra lokalno je moguća i ledena kiša u početku. Ukupno bi najviše kiše trebalo pasti na istoku Kvarnera i jugoistoku gorja 15 – 30 mm, u ostatku područja uglavnom 1 – 10 mm dok bi novog snijega u Gorskom kotaru iznad 850 m.n.v. moglo biti i 1 – 5 cm, lokalno i do 15 cm. Na Kvarneru kao i u gorju, puhat će umjeren, lokalno i jak jugozapadnjak koji će svoj vrhunac doseći malo prije fronte oko sredine dana, nakon čega slijedi slabljenje i okretanje na umjereno jak sjeverac i buru dok u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, uz more do 10°C, a u Gorskom kotaru 0 – 4°C. Tijekom dana na Kvarneru 5 – 10°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C.

Prikaz ukupne količine oborina tijekom četvrtka. Vidljivo je najviše oborina na istoku Kvarnera. Izvor : Meteoadriatic

Petak na Kvarneru pretežno vedar dok u gorju u prvom dijelu dana još uz umjerenu naoblaku iz koje lokalno može biti kratkotrajnog snijega. Na Kvarneru će puhati jaka bura s olujnim udarima dok u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutro hladno, na Kvarneru od – 2 do 3°C, u zaleđu Rijeke do -5°C, a u Gorskom kotaru od – 10 do – 5°C. Tijekom dana malo ugodnije, na Kvarneru 2 – 7°C, a u Gorskom kotaru od -2 do 3°C.

Prikaz minimalne jutarnje temperature u petak ujutro. Izvor : Meteoadriatic

Vikend uglavnom stabilan, u subotu slično kao i u petak uz prestanak bure i stupanj dva niže temperature, a u nedjelju uz umjerenu naoblaku gdje u gorju može biti slabog snijega, ali i na Kvarneru nošenog burom.

Sličan sadržaj