ISLAND: IDUĆI TJEDAN SNIJEG, ALI BEZ EKSTREMNE HLADNOĆE


Island će se u idućem tjednu naći na udaru prave arktičke zime, a takvo vrijeme moglo bi potrajati i cijeli idući tjedan. No, ono što moramo naglasiti, a svi mediji danas naveliko pišu, ne bi se trebalo dogoditi.

S obzirom da nogometna reprezentacija Hrvatske igra svoju utakmicu dodatnih kvalifikacija protiv Islanda u petak, naveliko se počelo najavljivati polarne udare, mećave i slično s temperaturom od -10°C.

Neosporno je da će promjena vremena koja počne u ponedjeljak utjacati na vrijeme, jer će se ciklonalna aktivnost oko Islanda nastaviti, ali po trenutnim prognostičkim materijalima u petak će vrijeme biti promjenjivo uz miješanje oborina i temperature uglavnom u pozitivi.
Tijekom petka mogućnost kiše i susnježice, a navečer i malo snijega, ali daleko je to od “snijega do koljena” i velikih minusa.
Hladnoće će biti tijekom utorka i srijede, kada temperatura može u blagu negativu, ali izraziih polarnih prodora neće biti.
U petak je čak vidljivo i zahlađenje. Jdino što će biti vrlo vjetrovito te bi moglo dodatno otežati igru, uz malo snijega.

To možete vidjeti i iz karte koje smo postavili na naslovnici, a pokazuje temperaturu na oko 1500 metara. Vidljivo je na njoj da će iznad Islanda po visini biti do -6°C, dok će se velike hladne jezgre nalaziti nad Grenlandom. Hladnoća nad Islandom, ako ostane sve ovako, nedovoljna je da bi došlo do jakog hlađenja pri tlu.

Dakle, nazovmo ovo normalnim zimskim uvjetima za Island, ukoliko se nešto stvarno drastično ne promijeni do petka.

Sličan sadržaj