ISLANĐANI UDIŠU VJEROJATNO I NAJČIŠĆI ZRAK NA SVIJETU ZAHVALJUJUĆI GEOTERMALNOJ ENERGIJI


Island je nepresušan izvor geotermalne energije, a samim time, od naseljenih mjesta na svijetu, njegovi stanovnici udišu najčišći zrak.

Graničeći s Arktičkim krugom, Island je dom najvećih ledenjaka u Europi, ali isto tako ima i puno aktivnih vulkana te je i s tog aspekta jedno od vulkanima najaktivnijih područja na svijetu.

Snijeg, led, lava , pepeo prekrivaju veći dio njegove površine. No, njegova istinska snaga dolazi u oblacima pare koji se podižu sa zemlje što je dovoljno da energijom “hrani” veći dio zemlje.

Na Islandu postoji pet velikih geotermalnih elektrana koje proizvode 25% od ukupne električne energije zemlje opskrbljujući 95% svih zgrada na Islandu svježom toplom vodom.

Većina stanovnika Islanda, koji broji oko 320 tisuća živi u glavnom gradu Reykjaviku, a kako se grad većinom opskrbljuje geotermalnom energijom, to znači da je emisija CO2 minimalna, što ovaj grad svrstava u skupinu gradova s najčišćim zrakom na svijetu.

Osim toga brojni termalni izvori na Islandu, mamac su turistima iz svih krajeva svijeta da svoje odmore provedu na Islandu, jer nije baš svakodnevica kupati se u toploj vodi, a tako blizu polarnog kruga.

Na Islandu stoga borave brojni ljudi iz različitih dijelova svijeta koji su na edukaciji o korištenju geotermalne energije, kako bi to primijenili u svojim zemljama.

No, jedno je da geotermalni potencijal postoji, a drugo kako ga iskoristiti za dobrobit ljudi.

Slika: Blue Island Lagoon