PRVI VAL OBORINA: LOKALNO I PREKO 50 MM KIŠE / NOVI VAL UZ ZAHLAĐENJE U NEDJELJU POSLIJEPODNE / SNIJEG U GORSKOM KOTARU MOGUĆ I NIŽE OD 800 METARA


Na vrijeme djeluje ciklona sa slike, koja je tijekom gotovo cijelog dana vrlo stacionarna i oborine donosi našoj županiji. Lokalno su pale i veće količine kiše, a posebno je na zapadnom riječkom području bilo jačih pljuskova uz pojavu grmljavine. Tako je na našoj postaji u Rijeci na Pehlinu palo do sada i 70 mm, a u kratkom vremenu i 30 mm. Drugih postaja u blizini nema, ali iz radarske snimke vidljivo je da je u jednom periodu točno nad Pehlinom bilo vrlo intenzivnih pljuskova.

Prvi val oborina još uvijek traje. Kiše i pljuskova ima na većini područja PGŽ. Temperature se kreću od 9 do 14 u Gorskom kotaru, a na Kvarneru od 15 do 20°C.

Kiša bi do prvih sati iza ponoći trebala nakratko prestati, a prognostički modeli tijekom noći vide i prolazno razvedravanje. U nedjelju ujutro kiša bi se već trebala vratiti, uz jačanje u poslijepodnevnim satima.

Novi, još jači sekundarni ciklonalni centar nastat će nad sjevernom Italijom tijekom nedjelje. Uz postupno produbljivanje postupno će se, zajedno s frontalnim sustavom premjestiti u more sjevernog Jadrana. Ciklona će biti najdublja u noći na ponedjeljak i u prvom dijelu ponedjeljka kada će se centrom nalaziti nad srednjim Jadranom.
Upravo taj položaj nad srednjim Jadranom, dovest će do toga da se nađemo u hladnom sektoru ciklone te će nam početi pritjecati hladniji zrak.
U večernjim satima osim kiše, u akciju će se priključiti i bura koja će biti jaka i olujna s orkanskim udarima, a u gorju će puhati sjeveroistočnjak vrlo slične snage!
Temperatura će vrlo brzo padati pa će se i snježna granica spuštati, u nedjelju popodne bit će na oko 1500 metara, ali se do kraja dana očekuje njeno spuštanje, a posebno u noći na ponedjeljak. Snijeg je tako moguć i u Gorskom kotaru i ispod 800 metara nadmorske visine, a tijekom ponedjeljka moguće je i formiranje i zamjetnijeg snježnog pokrivača.

Sličan sadržaj