Istočnopacifički uragan Blanca ponovno bio ojačao do 4. kategorije

blanca-modis-jun6

Istočnopacifički uragan Blanca dosegao je intenzitet 4. kategorije (prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici) već drugi put ovoga tjedna, uz slabljenja do 1. kategorije koja su se zbila u međuvremenu.

Za početak nadolazećeg tjedna, Blanca svoju putanju nastavlja paralelno meksičkoj obali, snagom tropske oluje.

Prisjetimo se, početkom tjedna Blanca je rapidno ojačala od statusa tropske oluje do uragana 4. kategorije (četvrtak). Tijekom petka, zbog prelaženja preko vodene površine nešto nižih temperatura njezin je intenzitet naglo opao do 1. kategorije, ali se tijekom večernjih sati petka te subote opet povećao na visoku 4. razinu.
Zahvaljujući takvim svojstvima, Blanca je bila najjači uragan na sjeveroistočnom dijelu tropskog Pacifika u 2015. godini.
Kažemo “bila” jer više nije, već je opet naglo oslabjela na status tropske oluje, stalne brzine vjetra od 110 km/h.

Daljnjim kretanjem prema sjeveristoku Blanca će i dalje prelaziti preko oceanske vode čija je temperatura 2°C viša od prosječnog iznosa (u blizini Baja Californije i do 26°C).
Prema NHC-ovim (National Hurricane Center) modelima, Blanca će udaljavanjem od Baja Californije (Puerto San Carlos) naglo izgubiti na snazi i ponovno prostati tropska oluja uz i dalje zavidne brzine vjetra.
Vjetrovito vrijeme uslijed prolaska Blance ne bi smjelo iznenaditi područje zapadne meksičke obale od Cabo San Lucasa do Santa Fea.

Ukoliko navedeni vjetrovi na teritoriju Baja Californije dosegnu brzine koje priliče onima unutar tropske oluje bit će to novi rekord za ranosezonsko doba od početka bilježenja 1949. godine.

Blancin utjecaj će, osim u Meksiku, biti vidljiv i na području SAD-a. Arizona i Utah te rubna područja susjednih saveznih država zbog povećane će količine vlage u atmosferi (dijelom i zbog već raspadnutog uragana Andres) biti na meti grmljavinskih oluja i popratnih obilnijih kiša.

Naslovna: Blanca, 6.6.2015. – satelit MODIS; Izvor: NASA

Sličan sadržaj