Slijedi nam nastavak vrućine uz povećane mogućnosti lokalnih nestabilnosti

web_fronte_sutra12

Vjerujemo da vam u pregledu vremena prvog lipanjskog tjedna ne trebamo izdvajati mnogo: Visoke temperature zraka te potpuno do pretežno vedro vrijeme glavna su (i jedina) opisna stavka tjedna na izmaku.

Snažno polje povišenog tlaka zraka sa zapada svoj je utjecaj proširilo sve do prostora Balkana, ne dopuštajući frontalnim poremećajima sa sjevera i sjeverozapada da prodru do naših krajeva. Pakleni dnevni iznosi koji su samo na području Gorskoga kotara poštovali granicu od 30°C tijekom vikenda su dosezali i skoro pa vrlo vrućih 34°C.
Prema podatcima DHMZ-a, tijekom nedjelje tri su se grada s područja PGŽ popela na tron najtoplijih lokacija na teritoriju Republike Hrvatske:
1. Rab (33.6°C)
2. Mali Lošinj (31.6°C)
3. Omišalj (33.1°C)
Na visokom 5. mjestu našla se i Rijeka (32.6°C), dok je mjerna postaja Parg – Čabar izmjerila ugodnih 25.5°C, a Delnice također “skromnih” 26°C.

Bez revolucionarno dobrih najava opisujemo i naredni, drugi po redu tjedan u lipnju.
Snažna anticiklona koja je “pokorila” kontinent i dalje dominantno vodi glavnu riječ na našim prostorima. Budući da se Balkanski poluotok nalazi na granici njezina djelovanja to će se u narednih nekoliko dana očitovati povećanim brojem nestabilnosti lokalnog karaktera.

Ponedjeljak nam donosi pretežno vedro i vruće vrijeme uz buru, (koja je posljedica isključivo nejednolikog iznosa toplinskog kapaciteta kopna i mora te posljedične razlike u tlaku zraka) s kojom će proći jutarnji i večernji sati. Jutarnje temperature na Kvarneru kretat će se od 20°C do 25°C, u gorju od 10°C do 15°C. Dnevne maksimalne vrijednosti na moru će se ponovno penjati do 33°C, u višim predjelima do ugodnijih 25°C.

Utorak će, uslijed pojačanog razvoja lokalnih nestabilnosti, biti djelomično sunčan uz mogućnost jačeg razvoja naoblake uz popodnevne mogućnosti lokalnih pljuskova (osobito na sjeveru županije, granica sa Slovenijom). Puhat će umjerena do jaka bura, uz moguće olujne udare podno Velebita. Dnevne temperature na Kvarneru dosegnut će 30°C, u gorju 23°C.

Vjetrovito će biti i u srijedu, bar u njezinoj prvoj polovici. Bit će pretežno vedro uz mogućnost prolazno povećane naoblake.
Obalna i otočna područja ostat će izvan dosega vrelim trideseticama, očekujemo do 29°C.
Gorski kotar i dalje znatno hladniji, do 23°C.

Četvrtak i petak proći će u znaku pretežno vedrog vremena s mogućnošću popodnevnih pljuskova posebice u kopnenom zaleđu PGŽ. Temperaturno gledajući, i dalje će biti vrlo toplo i vruće, uz prelaženje 30°C. U gorju svježije.

Dani vikenda donijet će pojačani utjecaj južnog strujanja, uz izgledni utjecaj veće promjene vremena s mogućnošću oborina i za područje PGŽ.

Detaljnije informacije o aktualnim i budućim vremenskim prilikama čitajte na našem Portalu i Facebook stranici!

Naslovna: Raspored tlaka zraka nad Europom, 08.06.2015.; DHMZ

Sličan sadržaj