Izgledi vremena do kraja tjedna

null
Nakon snijega i ledene kiše koja je okovala područje Gorskog kotara, a time ga doslovno izolirala od ostatka Hrvatske, dobra je vijest što u narednim danima stiže zatopljenje.

Jako zapadno visinsko strujanje uzrokovat će pojačanu ciklonalnu aktivnost iznad Atlantika, pa će se tako veći dio Europe kao i naše područje naći pod jugozapadnim strujanjem zraka iz Sredozemlja, odnosno pod utjecajem prednjih strana ciklona koje će se redati iznad Atlantika. Takvo strujanje zraka u naše krajeve donosi nestabilan i topliji zrak s čestom kišom, a prolaskom fronti preko naših krajeva vjetar će mijenjati smjerove s južnih na sjeverne, uz manji pad temperature zraka.

Prema trenutnim prognostičkim materijalima konkretnijeg zahlađenja nema na vidiku sve do sredine mjeseca. Upadom malo hladnijeg zraka prilikom prolaska fronti, eventualno može biti nešto snijega na području Gorskog kotara i to kratkotrajnog, jer već nakon toga vjetar okreće na južne smjerove uz porast temperature zraka.

Prema tome, noćas će biti povremene kiše u primorju, dok se u Gorskom kotaru očekuje ledena kiša, a postojat će mogućnost i za snijeg.

Sutra se i dalje uz povremena kišu u primorju, a na području Gorskog kotara još u jutarnjim satima može biti kiše koja se ledi u dodiru s tlom ili snijega, a od sredine dana očekuje se postupno zatopljenje, pa će oborine sve više prelaziti u kišu.

U noći sa srijede na četvrtak preko našeg područja premještat će se frontalni sustav sa zapada Europe. U drugom dijelu noći vjetar će okrenuti na sjeverne smjerove uz manji pad temperature zraka, s kojom će u višim predjelima Gorskog kotara iznad 700 m.n.v. kiša prijeći u snijeg. Sredinom dana postupno smanjenje naoblake i razvedravanje, pa su tako moguća i sunčana razdoblja, osobito duž obale.

Vjetar će u četvrtak sredinom dana opet okrenuti na južne smjerove, što je uvod u nove oborine tijekom petka i subote, kada lokalno mogu biti i obilnije. Temperature zraka u daljnjem porastu, pa bi tako na čitavom području naše županije bilo kiše, dok nešto snijega može biti samo u najvišem gorju.

U nedjelju sredinom dana prolazna stabilizacija vremena, jer već od ponedjeljka stižu nove oborine i južina.
Naslovna: ECMWF model

Sličan sadržaj