Iznadprosječna toplina i nestabilnosti u ovom tjednu

Nakon dinamičnog tjedna u kojem su preko našeg područja prošle dvije ciklone od kojih je posljednja donijela vrlo nizak tlak te obilnu kišu, a na otvorenom moru je bilo i jakog juga dok je snijeg nakratko zabijelio područja iznad 300 mnv, a veća ga je količina pala tek iznad 1000 m, u nadolazećem tjednu vraćamo se već dobro poznatom vremenu. a to je vrijeme obilježeno jugom, kišom te iznadprosječnim temperaturama zraka.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo na rubu anticiklone koja se centrom nalazi oko Turske te će narednih dana još malo ojačati, a kako se nalazimo na zapadu tog sustava tako do nas pristižu južni vjetrovi koji sa sobom dovlače toplinu iz Afrike.
Na zapadu Europe, točnije Španjolske nalazi se ciklona koja sa sjevera Atlantika spušta nešto hladniji zrak, no ulaskom nad Mediteran naglo će oslabjeti, a zbog već spomenute anticiklone, i zaustaviti pred Italijom.

DHMZ

To će uzrokovati samo nastavak te moguće jačanje južine, a dok ciklona “ispari”, sa sjevera Atlantika će pristizati nova fronta koja bi krajem tjedna mogla potencirati stvaranje sekundarne ciklone kod Genove uz jačanje vjetra i kiše. Iako ćemo se većinu vremena nalaziti u polju povišenog tlaka zraka (anticiklona), zbog orografije našeg područja te uz puhanje južnih vjetrova, takva situacija rezultira nestabilnim vremenom uz povremenu kišu.

Prognoza i izgledi vremena

Utorak donosi pretežno oblačno vrijeme uz povremenu kišu koje će najmanje biti na moru te otocima. Popodne uz umjerenu naoblaku može nakratko proviriti i koja zraka sunca. Vjetar slab do umjeren, popodne i jak južni, a u Gorskom kotaru jugozapadni. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10-15°C, a u Gorskom kotaru 5-9°C. Tijekom dana na Kvarneru 11-16°C, lokalno do 18°C, a u Gorskom kotaru 8-13°C.

IstraMet

U srijedu slično, prevladavat će pretežno oblačno uz povremenu kišu u zaleđu Rijeke. Puhat će slabo do umjereno jugo, popodne u Gorskom kotaru mirno, a na južnom Kvarneru jačanje juga. Temperature zraka identične onima u utorak, samo bi jutarnja temperatura u Gorskom kotaru mogla biti stupanj dva niža.

U četvrtak nastavak oblačnog vremena, no kiša će malo pojačati, a navečer bi mogla biti i češća. Na čitavom području će puhati slabo do umjereno jugo. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10-15°C, a u Gorskom kotaru 4-9°C. Tijekom dana na Kvarneru 12-17°C, a u Gorskom kotaru 7-12°C.

U petak te za vikend je izgledan dolazak malo jače ciklone uz nestabilno vrijeme. Dakle, ponovno se vraćamo u period iznadprosječne topline te učestale južine, a sve će to popratiti manjak sunca.

Kako zasad po modelima izgleda, zime nema najmanje do Božića, a najvjerojatnije ni tad. Ostaje nam se nadati da ćemo ulaskom u novu godinu dobiti primjerenije vrijeme te snijeg u gorju.

Sličan sadržaj