Ciklona donijela mjestimice obilan snijeg Gorskom kotaru, olujna nevremena na Jadranu

Foto: Nikola Jovetić

Snažna i duboka ciklona ostavila je znatan trag na našim prostorima po svom prolasku. Preneseno kroz brojke, u Gorskom kotaru na službenim postajama DHMZ-a palo je od 15 do 45 cm snijega, na Kvarneru između 20 i 46 mm kiše, iako je snijega bilo i u zaleđu obale uz formiranje snježnog pokrivača.

Osim toga, po prolasku fronte zapuhala je olujna bura s orkanskim udarima pa je Krčki most u noći na subotu jedno vrijeme bio zatvoren za sva vozila, a preko mosta Rječina na riječkoj obilaznici mogla su samo osobna vozila.

Na Jadranu nije prošlo bez problema s plimom i vjetrom. IstraMet javlja kako je ciklona donijela najviše kiše Rovinju, prema njihovom podatku palo je 86 mm kiše, od čega je većina pala u kraćem vremenskom roku. Osim obilne kiše, bilo je olujnih udara juga, zatim tramontane, a svakako vrijedi spomenuti i tlak zraka koji se snizio ispod 980 hPa.
Zbog toga su vatrogasci imali pune ruke posla.

Intervencija vatrogasca u Rovinju, foto: Vatrogasci JVP Rovinj-Rovigno/Facebook /IstraMet

Dalmacija Danas izvještava kako je Podgoru u subotu ujutro pogodilo najjače nevrijeme od 2000. godine. Naime, olujni pulenat na moru razvijao je višemetarske valove kroz Hvarski kanal koji su, zbog konfiguracije reljefa, pogodili upravo šire područje Podgore. Brač je zaštitio Makarsku i Tučepe od nepogode. U Podgori je šteta višemilijunska, a razmišlja se i o pokretanju procedure za proglašenje elementarne nepogode.

Dalmacija Danas


Štete je bilo i u Primoštenu i to u dva navrata. Prvo je cijelo područje zahvatilo olujno jugo i visoki valovi u petak navečer, a onda je u subotu rano ujutro bilo snažne pulentade.
Posljedica svega su tone pijeska, šljunka i kamenja po šetnicama i plažama, a manja šteta je zabilježena na samoj šetnici.

Gledajući podatak o najvećoj količini oborina, izmjerenoj od strane DHMZ-a, u subotu u 7 sati (24-satni termin) na prvom mjestu je Makarska sa 78 mm kiše, slijede Rovinj sa 66 te Pazin s 63 mm.
Kada je riječ o visinama snijega, izuzev Gorskog kotara, obilniji snijeg pao je na postaji Puntijarka gdje je izmjereno 29 cm novog snijega.

Nakon što je fronta prošla vrijeme se brzo smirilo pa je subota protekla u znaku sunca, no uskoro opet ulazimo u kišovito razdoblje uz iznadprosječnu toplinu kojoj nema kraja.

Sličan sadržaj