Jača promjena u srijedu pa stabilizacija do nedjelje

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo na rubu doline ciklonalnog sustava kod Škotske. S lijeve i desne strane, kod Azora i istoka Europe (Rusija), nalaze se dvije anticiklone, a još se jedna smjestila kod sjevera Afrike, nešto slabije jačine.

DHMZ

Ciklona kod Škotske donijela nam je proteklih dana čak dvije fronte uz podosta kiše, a na redu je još jedna, no ovoga puta nešto klasičnije putanje. Iako se ta ciklona na tom području zadržava već tjedan dana, njene male oscilacije u putanji dovode do velike promjene vremena kod nas, uzevši u obzir planinski lanac Alpe koji nam u ovom slučaju i stvara najviše oborina.

Stoga će se tijekom utorka ta ciklona kod Škotske malo pomaknuti prema sjeveroistoku, što će osloboditi put anticikloni s Azora da dođe bliže nama, a ujedno i onemogućiti razvoj sekundarne ciklone kod Genove jer kut strujanja zraka kroz Alpe neće više ići uobičajeno.

Tako ćemo ovoga puta imati frontu nakon koje će zapuhati bura, što nije bio slučaj u protekle dvije, a bura će nas uvesti u period stabilnijeg vremena koji bi mogao potrajati do kraja tjedna.

Anticiklona koja će doći nad naše područje tijekom četvrtka ostat će nad središnjom Europom do kraja tjedna kada se očekuje spuštanje ponovno nešto hladnijeg zraka sa sjevera kontinenta koji bi mogao donijeti novi val oborina, ali i zahladnjenje uz ponegdje i snijeg u najvišim predjelima, no o tome detaljnije još uskoro.

Prognoza vremena

Danas do kraja dana promjenjiva naoblaka. Povremene kiše još može biti na istočnim predjelima Kvarnera kao i u Gorskom kotaru. Puhat će jugo koje će oslabjeti do popodne, a zatim slijedi okretanje na slab do umjeren zapadnjak i jugozapadnjak. Večernje temperature na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Utorak umjereno do potpuno oblačan, slabe lokalne kiše može biti preko dana, a navečer će se potpuno naoblačiti uz slabu kišu na širem području. Puhat će slabo do umjereno jugo, a u Gorskom kotaru umjeren do jak jugozapadnjak. Jutarnje temperature na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C.

U srijedu se u prvom dijelu dana očekuje prolazak fronte uz obilnu kišu i jake pljuskove s grmljavinom, a zatim slijedi razvedravanje uz umjerenu naoblaku do kraja dana gdje još ponegdje može pasti i malo kiše, najprije u gorju. Vjetar do sredine dana umjereno jugo, u gorju jugozapadnjak, a nakon prolaska fronte slijedi okretanje na sjeverac i buru koji će jačati tek od navečer. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C. Tijekom dana nakon prolaska fronte na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

Četvrtak, petak i subota pretežno vedri do umjereno oblačni, no kiše ne bi trebalo biti. Temperaturno slično kao u utorak, a od nedjelje se očekuje novi nailazak kiše i nestabilnosti stoga preporučujemo da do tada osušite rublje i upijete malo svježeg zraka jer se jesen ubrzo nastavlja.

Sličan sadržaj