Nova promjena vremena u nedjelju, u višem gorju moguć snijeg

Već danas možemo primijetiti kako nam je nova promjena vremena pred vratima po srednjoj i visokoj naoblaci koja dominira gotovo cijelom PGŽ. Tri stabilna i suha dana ponovno su bili pauza od tjedne kiše, a sada je na redu treća runda tjedne kiše.

Sinoptička situacija

I dalje imamo otvoren izravan put hladnoga zraka sa Sjevernog pola prema Europi uz pomoć sustava ciklona kod Švedske i stacionarnih anticiklona kod Azora i Rusije. Te dvije anticiklone se na tom području nalaze već nekoliko tjedana čime ova kod Azora čini blok na Atlantiku, a ova kod Rusije ne da ciklonama u središnjoj Europi da nastave put prema istoku. Greben Azorske anticiklone proteže se uz Grenland skroz do Sjevernog pola i pritom zbog strujanja zraka u tom sustavu spušta hladan zrak prema Europi.

Prilikom prodiranja hladnog zraka do Skandinavije zbog razlike u temperaturi redovno nastaju ciklonalni vrtlozi koji spuštaju hladan zrak južnije u Europu. Taj će hladan zrak ponovno doći i do Alpa u čijem će se podnožju s južne strane oformiti sekundarni centar. Ta sekundarna ciklona nama će u nedjelju i ponedjeljak donijeti nove nestabilnosti, u najvišem gorju i snijeg, a zbog svog zadržavanja nad sjevernom Italijom oborine će biti obilne.

U ponedjeljak će ciklona nastaviti put prema južnom Jadranu, a zatim na Bugarsku, što će kod nas značiti kratkotrajno smirivanje uz olujnu buru na Kvarneru. Nakon toga zbog uzdizanja anticiklone kod Azora prema Grenlandu slijedi nam spuštanje nove porcije hladnoga zraka krajem radnoga tjedna koji će vjerojatno ponovno formirati sekundarnu ciklonu u Genovi uz nove oborine.

Prognoza vremena

Danas do kraja dana potpuno oblačno uz slabu kišu kasno navečer. Vjetar slab promjenjiva smjera. Večernje temperature na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Nedjelja donosi špicu promjene, u prvom dijelu dana uz povremenu kišu, a u drugom dijelu stiže fronta uz obilnu kišu i lokalne pljuskove s grmljavinom na čitavom području. Navečer će u gorju iznad 1200 mnv padati snijeg, susnježica do 900 mnv. Bura će zapuhati od početka dana, no umjerenim intenzitetom, od Senja južnije puhat će jugo. U Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak, a navečer slijedi jačanje i širenje bure na olujnu s orkanskim udarima. Jutarnje temperature na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C što će ujedno biti i najviše, a nakon prolaska fronte za 2 – 5°C niže temperature.

ICON / IstraMet

Ponedjeljak na Kvarneru u znaku stabilizacije, uz postupno kidanje naoblake zbog bure biti će i sunčanih razdoblja osobito posljepodne. U Gorskom kotaru do navečer uz slabu kišu, iznad 900 mnv susnježica, a iznad 1100 mnv snijeg uz akumulaciju koja bi ukupno mogla biti do 5 cm. Bura će na Kvarneru do kraja dana puhati olujno s orkanskim udarima, pa bi problema u pomoskom i obalnom prometu moglo biti. U Gorskom kotaru slab do umjeren sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 6 – 11°C, a u Gorskom kotaru 0 – 5°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C.

Utorak promjenjiv i uglavnom stabilan. Umjerene naoblake kao i slabe kiše može biti sredinom dana ponajprije u gorju. Bura će do sredine dana oslabiti, a zatim slijedi okretanje na slab do umjeren jugozapadnjak na čitavom području. Jutarnja temperatura na Kvarneru 3 – 8°C, a u Gorskom kotaru od – 3 do 2°C. Tijekom dana na Kvarneru 10 – 15°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Do kraja tjedna promjenjivo uz čestu kišu, a moguć je i snijeg u najvišem gorju. Temperature oko prosjeka ili malo niže.

Sličan sadržaj