Još jedna promjena vremena pa prolazna stabilizacija

Prošla ciklona donijela je Rijeci i okolici novu obilnu kišu, iznad 1000 metara i snijeg (lokalno i niže), a na kraju ni bure nije falilo. Drugu polovicu tjedna obilježit će još jedna ciklona, po putanji i oborinama slična prošloj, no hladnoća će ipak biti malo manje naglašena.

Sinoptička situacija

Sinoptička situacija za četvrtak po modelu ICON, meteoblu.com

Na području između Islanda i Norveške smjestila se anticiklona koja se uzdigla s Azora početkom ovoga tjedna. Na području Europe, trenutno kod Poljske, imamo smještenu ciklonu koja je zapravo prošla preko nas početkom tjedna, a koja će oformiti novu sekundarnu ciklonu.

Naime, između te anticiklone i ciklone spušta se hladan zrak sa Sjevernog pola koji je zbog vjetrova u sustavima doguran do jugozapada Europe, no prvi val hladnoće već je proizveo sekundarnu ciklonu koja je sad kod Poljske, a ona je svojim jačanjem na tom području potaknula hladan zrak da se dodatno spusti južnije ka zapadnim obroncima Alpa.
Tamo će se ponovno napraviti razlika u temperaturi između toplog zraka sa Sredozemnog mora i hladnog zraka sa sjevera, a sukladno tome će nastati i nova sekundarna ciklona kod Genove.

Utjecaj te ciklone već smo osjetili noćas, a danas u drugom dijelu dana ide nova porcije kiše od nje. Kako će se i ova sekundarna ciklona nakratko zaustaviti nad sjevernom Italijom, hladna fronta pošto je brža od tople ponovno će nam stići sa zapada što će svakako imati utjecaj na oborine koje će se zadržati i nakon pada temperature (kako bure neće biti) što će vjerojatno dovesti do novoga snijega u najvišem gorju.

Tek tijekom subote probit će bura i po visini kao posljedica nailaska grebena anticiklone s Atlantika pa će se i oborine na cijelom području smiriti što će nas uvesti u novu kratku pauzu od kiše koja je izgledna sredinom idućeg tjedna.

Prognoza vremena

Danas do kraja dana uz postupno popunjavanje naoblake, navečer i uz kišu. Puhat će slabo do umjereno jugo, u Gorskom kotaru mirno. Večernje temperature na Kvarneru 8 – 13°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C.

Četvrtak donosi glavninu pogoršanja, več od noći padat će kiša na čitavom području, a uz frontu popodne do kraja bi dana moglo pasti 20 – 40 mm, lokalno i preko 60 mm. Krajem dana malo snijega može pasti po vrhovima planina. Na Kvarneru će južnije od Senja puhati umjereno do jako jugo, a sjevernije bura i istočnjak, navečer širenje bure na ostatak područja, u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9 – 14°C, a u Gorskom kotaru 3 – 8°C. Tijekom dana na Kvarneru 9 – 14°C, južnije od Senja do 20°C, a u Gorskom kotaru 4 – 9°C. Popodne uz prolazak fronte za 3 – 4°C hladnije.

U petak promjenjivo, do navečer uz umjerenu do potpunu naoblaku te povremenu kišu i pljuskove, u Gorskom kotaru iznad 1200 m.n.v snijeg, do kraja dana moguća tanja akumulacija, a susnježica lokalno do 800 metara. Puhat će umjerena bura, na krajnjem jugu Kvarnera zapadnjak, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 7 – 12°C, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 11 – 16°C, a u Gorskom kotaru 5 – 10°C.

Subota i nedjelja u znaku stabilnog vremena, u subotu još uz umjerenu naoblaku, a zatim pretežno vedro. Na Kvarneru će puhati umjerena do jaka bura, a u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak, temperature slične kao u petak ili bolje rečeno malo hladnije od prosjeka.

Sličan sadržaj