JAČANJE BURE U SRIJEDU POSLIJEPODNE / CIKLONA U PETAK


Dinamično vrijeme u studenom nastavlja se i dalje. Tek što smo ispratili jednu ciklonu i orkansku buru koja je počinila brojne probleme i ugrozila živote u PGŽ, okrećemo se već novoj. Novo jačanje bure već danas, a kiša od petka (naslovna, ALADIN/HR)

Prema prognostičkim materijalima u srijedu poslijepodne, tj. danas bura će ponovno ojačati na našem području. U Rijeci će biti umjerena do jaka, uz mogućnost rijetkih olujnih udara, dok će na istočnom priobalju puhati još jače te biti jaka do olujna s gotovo orkanskim udarima.
Što se vremena tiče bit će promjenjivo ili pretežno oblačno. U Gorskom kotaru i mjestimice na Kvarneru, s naglaskom na lošinjsko područje, može pasti i malo kiše.

Konkretnija promjena vremena očekuje nas u petak ksada će se na području Genovskog zaljeva formirati ciklona s kojom lokalno u PGŽ, a posebno na riječkom području može biti i obilnijih oborina. S početkom oborina u Gorskom kotaru može padati i snijeg, zatim se očekuje zatopljenje po visini i snijeg samo iznad 1100 metara, koji bi do krajadana također trebao prijeći prvo u susnježicu, a u noći na subotu i kišu. Iznad 1100 metara može pasti i 20 cm snijega.

Oborina bi vjerojatno bilo i više da ova ciklona neće imati čudnu putanju. Naime, umjesto kretanja u smjeru istoka ili jugoistoka, krenut će put sjeverozapada te do kraja vikenda oslabiti, tako da bi nam nedjelja mogla biti suha, ali ne zadugo, jer nestbilnostima se ne vidi kraja, a sve to uz sjeverno strujanje zraka.

Sličan sadržaj